0

Андрей Желязков е първият българин, който играе в холандската Ередивизие. Прекарва общо три сезона в тима на Фейенорд в средата на 80-те години на миналия век, с който става шампион и печели купата на страната. Желязков е автор на 30 гола с екипа на ротердамци и оформя успешно партньорство с Йохан Кройф и Рууд Гулит. „Мач Телеграф“ потърси легендата на Славия и българския национален отбор за мнение след дербито от Група D на европейското първенство между Нидерландия и Франция (0:0).

- Г-н Желязков, като че ли станахме свидетели на стратегически хикс между големите сили в тази група. Какъв е вашият прочит?
- Да, така е. Двата отбора се неутрализираха взаимно. Видяхме, че мачът започна динамично и с положения пред двете врати, но след като никой не успя да отбележи, предпочетоха да заложат на сигурно през второто полувреме.

- Как ви се стори Франция в отсъствието на Килиан Мбапе?
- Няма какво да се лъжем - Франция с и без Мбапе са два напълно различни отбора. Колкото и да ни убеждават, че „петлите“ имат дълбочина и класа, липсата на капитана им се усеща. Той дори само с името и аурата си може да промени играта на тима. Без него Дешан се доверява на Гризман. Този път той игра като нападател, но отново беше връзката между линиите в атакуващ план. Направи ми впечатление, че Дешан уплътни центъра с още един опорен халф в лицето на Чуамени. Отзад са добре, но нападателите засега са длъжници. Маркъс Тюрам е добър футболист, но още се напасва със съотборниците си в националния отбор. Личи си, че не е толкова обигран като Жиру, но това са нормални процеси във футбола. Засега французите не убеждават, но всичко зависи от това дали и кога Мбапе ще е готов за игра. 

- Какво мислите за представянето на Нидерландия дотук? Една неособено убедителна победа срещу Полша и сега равен с Франция.
- Струва ми се, че от „лалетата“ се очаква много повече. Твърде непостоянни са, но могат да бият всеки. В исторически план отборът е играл много по-добре и е имал на разположение страхотни футболисти. Нидерландия може да победи всеки, но може и да загуби от всеки. Зависи от това дали футболистите имат или нямат ден. Според мен това поколение засега отстъпва на последните няколко, но тепърва ще съдим от резултатите. Без Де Йонг няма кой да разпределя играта на тима, а в защита всички чакат на Ван Дайк. Ще видим какво ще направят в Австрия, но 4 точки трябва да са достатъчно за продължаване напред.

Цялото му мнение за европейското четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX