0

Нова победа за българския бокс донесе натурализираният кубинец Хавиер Ибанес. 

Вторият в схемата Ибанес, шампион от Европейските игри, надделя над украинеца Айдер Абдураимов с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа. Натурализираният кубинец показа класа и не даде много шансове на 20-годишния си съперник, който е двукратен европейски първенец за юноши от Будва 2021 и София 2022.

Така Ибаниес, който е олимпийски шампион за младежи от Нанджин 2014 г., се нуждае от още една победа, за да си гарантира поне бронзово отличие. Следващият му съперник на 3 август ще бъде поставеният под номер 7 вицешампион от Азиатските игри Шудай Харада от Япония, който малко по-рано също се справи с пълно съдийско единодушие с опитния 31-годишен Илмар Гонсалес Ландасури (Колумбия) в друга среща от четвъртфиналите.

Загубата на Адураимов дойде, въпреки подкрепата на легендарния Олександър Усик, който дойде в Париж специално заради сънародниците си. Той дори е обещал парични премии на онези, които донесат медали на изстрадалата им родина. 

Ибаниес пък стана третият четвъртфиналист за България на олимпийския турнир по бокс след Станимира Петрова в категория до 54 килограма при жените вчера и Рами Киуан при 71-килограмовите по-рано днес.