0

А лберт Попов е най-успешният български скиор за новия век. 25-годишният алпиец е състезател на СК Мотен. Най-големите успехи в кариерата му до момента са две шести места в слаломите за Световната купа в Шладминг, трето място в Европейската купа в Обереген и бронзов медал в гигантския слалом от младежкото световно първенство в Давос. Алберт започна 2022-ра с принудителна почивка заради положителен тест за коронавирус. Въпреки това той намери време да отговори на въпросите на в. "Мач Телеграф", свързани с неговия живот на елитен спортист, да направи равносметка на постигнатото до момента и да разкаже за очакванията си както в личен, така и в професионален план. 

- Алберт, как се чувстваш след принудителната карантина заради положителния тест за COVID-19?
- Чувствам се много добре. Нямам търпение да се върна обратно в състезателен режим. До слалома във Венген имах възможност да направя 2 тренировки на сняг в Швейцария.

- Каква е равносметката за изминалата година за скиор №1 в България?
- В последната година успях да постигна напредък и да се почувствам стабилен върху ските независимо от условията, които пистата предлага. Това за мен е голям скок напред в правилната посока, за да мога да показвам постоянни резултати във всички състезания.

- Кои бяха най-запомнящите се моменти за последните 12 месеца?
- Не мога да не започна с 6-ото място в Шладминг през 2021 г. Това определено е една от кулминациите през изминалата година за мен. Като състезател по ски няма как да не отбележа, че един от приятните ми моменти през изминалата година беше и лятната ми почивка на море в Гърция с приятели. Въпреки това през лятото положихме много усилия, които се радвам, че се отплащат като резултати още в първите състезания от сезон 2021/22.

- Това, че си в елита на световните ски, как промени личния ти живот? Усещаш ли тежестта на славата, или известността има само положителни страни?
- Намирам себе си за много комуникативна личност. Тази "слава", която аз не възприемам по онзи клиширан начин, единствено направи комуникацията ми с хората по-лесна, за което няма как да не съм щастлив.

- За какво не ти стига времето? Какво би направил, ако денонощието беше от 30 часа?
- Най-силно усещам времето да ме притиска в дните, когато пътуваме от едно място до друго – сутрин тренировка на сняг, след това стягане на багаж, след това пътуване с автомобил и/или самолет няколко часа. В тези дни определено бих се зарадвал на няколко допълнителни часа сън.

- Какви са професионалните ти планове за 2022-ра? Какво е да планираш за година напред?
- Гвоздеят в програмата се надявам да бъде класиране в Топ 3 на Световната купа и достойно представяне на олимпиадата в Пекин. След това една здрава почивка и усилена подготовка за следващия сезон. Свикнали сме да планираме за една година напред. Като цяло отсега знаем следващата година по същото време горе-долу къде ще сме. Програмата всяка година е подобна на предходната.

- А в личен план какво ти се иска да направиш през новата година?
- Имам няколко идеи, които планирам, и се надявам да се осъществят през предстоящата година. Ще се радвам да ги споделя, когато станат факт.

- Имаш ли любима екстра в новото си Audi? Коя е най-полезна според теб?
- Голямо удоволствие е да шофирам нощем с автоматичните дълги светлини на Audi, като осигурявам своя комфорт, както и този на другите в движението. Намирам тази екстра за една от най-хубавите.

Аби с новото Audi

 Аби с новото Audi
БФСки

- Имаше възможност да тестваш и изцяло електрическия модел на марката. Какво е впечатлението ти от него?
- Ускорението! Това е нещото, което определено ме впечатли, а аз съм фен на скоростите, разбира се, разумно на пътя. Бях удивен и от комфорта на возене, който Audi RS GT предлага като спортна кола.

- Как върви подготовката ти за зимната олимпиада в Пекин, която ще е втора поредна в твоята кариера?
- Емоционално сега се чувствам по-подготвен за посрещане на тази олимпиада, отколкото преди 4 години, когато бях по-млад. От състезателна гледна точка приемам олимпиадата като старт от ранга на Световната купа, където трябва да покажа най-доброто, на което съм способен, така че подготовката върви наред с тази за всички останали стартове като част от календара.

- Предимство ли е да имаш на финала на всеки слалом за Световната купа свои фенове с огромни плакати с твоя лик?
- Публиката на финала придава неописуема емоция към така или иначе вълнуващото състезание, а когато резултатът е добър, усещането е като на звезда на рок концерт. Неописуемо е! Пожелавам на всеки да изживее за себе си тази емоция! Тази енергия е страхотен позитивен заряд.

- Как ти се отрази пандемията на личния и професионалния живот?

- Разбира се, за човек, който постоянно е на път, не мога да крия, че в самото начало на локдауна, през пролетта на 2020 г., се почуствах добре, че съм вкъщи при близките си. Както за всички обаче тази ситуация поражда и за нас допълнителни ангажименти, тъй като трябва да се тестваме преди всяко пътуване, преди всеки старт. Това натоварва програмата ни в известна степен, но сигурността е на първо място.

- Освен професионалното ти спортно оборудване кои са най-важните компоненти за една успешна подготовка и състезания?
- Екипът ми! Това са хората, без които тези резултати трудно могат да се постигнат, както и с неотлъчната подкрепа на Българската федерация по ски.

- Важни лични и професионални решения, които са променили бъдещето ти?
- Едно от най-правилните решения, които съм вземал в професионален план, е Ивайло Борисов, който е мой треньор от детските ми години, да се върне като мой ментор след кратко прекъсване от 2 години. Това е човек, отдаден на спорта, с внимание към детайла, перфекционист. В личен план най-важното решение, което съм вземал, е да отдам живота си на ски спорта въпреки трудностите.