0

И спанецът Карлос Алкарас спечели за пръв път в кариерата си титлата на "Уимбълдън".

Във финала при мъжете на най-престижния тенис турнира на трева в света 20-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 след 4 часа и 42 минути игра. Срещу невероятната игра на младока не помогна и ритуала за късмет, който Йелена направи преди финала за Ноле.

Двубоят на Централния корт бе един от най-добрите в историята на финалите на турнира, а залогът освен трофея бе и първото място в световната ранглиста. С победата си Алкарас си гарантира, че ще остане на върха в класацията на най-добрите играчи.

Освен това за испанеца това е втора титла в турнири от Големия шлем след тази от Откритото първенство на САЩ миналата година, като така той е без загуба в мачове за титлата.

В същото време за Джокович остава голямото разочарование от пропусната възможност да спечели 24-ти трофей от Шлема. Сърбинът остава с 23, колкото има и американката Серена Уилямс, но с един по-малко от австралийката Маргарет Корт. Джокович се сбогува и с мечтата си да направи "златен шлем", печелейки четирите най-големи турнира в рамките на една календарна година. По-рано през 2023-та той триумфира в Откритото първенство на Австралия и на "Ролан Гарос".

Поражението, което пък той допусна, бе първо за него на Централния корт от 2013 година насам и първо на "Уимбълдън" от 2017 година. Джокович остава със седем титли от турнира, което е с една по-малко от рекордьора Роджър Федерер.