0

Н осителят на 21 титли от турнири от Големия шлем Новак Джокович е получил виза за Австралия и ще може да участва на Откритото първенство по тенис на страната в началото на следващата година. Това предават местни медии, цитирани от агенция "Ройтерс". Информацията е на Guardian Australia и местната телевизия ABC.

Сръбският тенисист бе депортиран от Австралия през януари, след като отказа да бъде ваксиниран. Бившият номер 1 в световния тенис по принцип бе получил забрана да влиза в страната до 2025 година. 

Според ABC министърът на имиграцията на Австралия Андрю Джайлс е отменил тази забрана, което ще позволи на Джокович да се състезава. От Министерството на имиграцията обаче отказаха коментар за момента.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Грейг Тайли каза по-рано този месец, че Джокович ще бъде добре дошъл през януари, ако успее да получи виза.

Австралия отмени през юли правило, което изискваше международните пътници да декларират ваксинацията си срещу КОВИД статус, а Джокович каза през октомври, че е получил „положителни знаци“ относно усилията за отмяна на неговата забрана.

Самият Новак Джокович заяви по време на участието си на финалния турнир на АТП в Торино, че "очаква отговор".

"Още няма нищо официално. В очакване сме. Моите адвокати водят преговори с правителството на Австралия. Това е всичко, което мога да каза за момента", лаконичен бе сръбският тенисист.