0

С уперзвездата на ските Микаела Шифрин отпадна точно преди финала на алпийската комбинация и подари първата титла от 47-ото световно първенство на Федерика Бриньоне.

32-годишната италианка даде първо време в супергигантския слалом от 1:10.28 мин и постигна втори резултат в слалома от 47.19 сек, за да стъпи на върха на подиума с общ резултат от 1:57.47 мин.

В Мерибел (Фр) Бриньоне, която е носителка на Световната купа за 2020 г. и има три олимпийски медала, взе първото си злато от шампионат на планетата. „Само това липсваше в кариерата ми и затова съм изключително развълнувана и щастлива. Най-важното е, че карам добре и дойдох тук без никакво напрежение. Просто си казах: „Ще се наслаждавам“, призна Федерика, която стана първата италианска и най-възрастната победителка в дисциплината.

След нея се наредиха най-бързата от слалома Уенди Холденер (Швейц), на 1.62 сек, и Рикарда Хаазер, на 2.26 сек. Австрийката изпревари сънародничките си Рамона Зибенхофер и Франциска Грич, които приключиха четвърта и пета, а шестицата се допълни от швейцарката Мишел Гизин, двукратна олимпийска шампионка в комбинацията.

Шифрин, която бе действащата носителка на титлата от Кортина 2021, обясни така грешката си: „Бях напълно наясно, че снегът в тези последни врати, се е променил. За да изпреваря Федерика, обаче трябваше да натискам като луда. Така и направих и се получи много добро спускане“.

За Мики това бе първо отпадане от игрите в Пекин миналия февруари, когато не успя да завърши в три старта. Тя пристигна на световното, след като направи шеметен сезон и вече е само на победа от рекордните 86 победи за Световната купа на Ингемар Стенмарк (Шв). При успех на Супер Г в сряда, американката ще изравни още едно върхово постижение – за най-много индивидуални титли (7) и най-много медали (12).