0

Б ританският тенисист Джак Дрейпър се класира за първия си полуфинал за сезона в Тура на АТР. 21-годишният Дрейпър се справи категорично с участващия с "уайлд кард" Джем Илкел (Турция) с 6:2, 6:2 за 75 минути на надпреварата Sofia Open с награден фонд 562 815 евро. 

Британецът, 82-и в световната ранглиста, имаше превъзходство на Централния корт на "Арена София" срещу 259-ия в света Илкел, като не даде нито една възможност за брейк на съперника, а повеждаше с по 4:1 гейма и в двата сета, които завършваше с пробив, за да триумфира.

За място на финала той ще срещне номер 3 в схемата Ян-Ленард Щруф (Германия), който по-рано днес елиминира в три сета унгареца Фабиан Марожан.

Илкел пък, който отстрани Димитър Кузманов на старта, не успя да стане първият турски тенисист, достигнал до полуфиналите в Тура на АТР.

В турнира на двойки националите на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев и Пьотр Нестеров отпаднаха на четвъртфиналите. 

Участващите с "уайлд кард" родни таланти загубиха от опитните специалисти при дуетите Гонсало Ескобар (Колумбия) и Александър Недовесов (Казахстан) с 6:4, 3:6, 5-10 след 84 минути игра на корт 1 в "Арена София".

34-годишният Ескобар е 58-и в световната ранглиста на двойки. Той има четири титли в кариерата си в Тура на АТР, една от които през този сезон в Бостад (Швеция) на клей през юли отново в тандем с Недовесов. Двамата играха финали и в Кицбюел (Австрия), и в Хертогенбош (Нидерландия).

Милев и Нестеров все пак си осигуриха по 2610 евро и по 45 точки за световната ранглиста при дуетите, но с тяхното отпадане българското участие в турнира приключи.