0

М ОК започна постъпки да отвори вратите за руските спортисти за Олимпийските игри, въпреки нахлуването на войските на Путин в Украйна преди вече почти година.

Европейският парламент осъди намерението на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на някои спортисти от Русия и Беларус да се класират за игрите в Париж през 2024 г.

В изявление от 25 януари Изпълнителният комитет на МОК изтъкна възможността да проправи пътя на спортисти от Русия и Беларус да се завърнат на международни състезания, въпреки продължаващата руска агресия срещу Украйна.

В отговор членовете на Европейския парламент приеха резолюция в четвъртък с 444 гласа "за", 26 "против" и 37 "въздържал се". В нея парламентаристите обясняват, че допускането на руски и беларуски спортисти под неутрални знамена "противоречи на сложната изолация на тези страни и ще бъде използвано и от двата режима за пропагандни цели".

Европейският парламент призовава 27-те страни от ЕС и международната общност да окажат натиск върху МОК да се откаже от намерението си. Това е "позор за международния спортен свят".

МОК твърди, че изключването на Русия и нейния съюзник Беларус от Олимпийските игри в Париж е дискриминационно. Тъй като квалификационните състезания вече започнаха в много спортове, МОК предлага руснаците и беларусите да се състезават неутрално, без национални символи.

МОК беше критикуван за това отношение. Украйна например реагира със заплаха за бойкот, която президентът на МОК Томас Бах остро осъди в писмо до Украинския олимпийски комитет.

Изригна и бившият световен шампион в тежка категория Владимир Кличко, който почти през цялото време придружава брат си Виталий, настоящ кмет на Киев. 

Той изпрати остро послание към германския шеф на МОК Томас Бах след публикувания вчера документ от Международния олимпийски комитет, наречен „Въпроси и отговори“. В него МОК задава и отговаря на въпроси относно включването на руски и беларуски спортисти в Игрите в Париж през 2024 г. под неутрален флаг.

Отговорът на Стоманения чук, който също беше златен медалист в супер тежка категория на олимпиадата в Атланта, беше категоричен. „Томас Бах говори през цялото време за „неутралността“ на МОК“, каза бившият боксьор пред тежкия германски вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

„Факт е, че Томас Бах не е неутрален - той повече представлява руските интереси от олимпийските ценности. Той не може да разчита на неутрален флаг, защото спортът, бизнесът и политиката имат много общо с това." 

По-младият от семейство Кличко добави: „Олимпийските игри, в частност, винаги са били част от политиката. Има една немска поговорка: „Трябва да покажеш цвета си“. За съжаление (Бах) не представлява олимпийските ценности, а агресора".

Владимир също предупреди, че има много руски спортисти, които „са членове на руското министерство на отбраната“, които планират да бъдат в Париж през 2024 г. 

Според бившия боксьор това означава „позволение на агресора, убиеца и техните представители и съучастници да излязат на световната сцена“. 

„Тези, които все още правят бизнес с руснаците, допринасят за бомбардировките на Украйна“, отсече бившият шампион.