0

Г рупа издръжливи руснаци участваха в едно от най-екстремните състезания по бягане в света - маратон, проведен при -52 градуса по Целзий. Той се проведе в най-студеното място в света - град Оймякон. 

Бегачите преминаха медицински прегледи преди началото на състезанието в Сибир, и им бяха осигурени бульон, горещ чай и закуски в пунктовете за освежаване по маршрута.

Обвити от глава до пети срещу студа, общо 38 души се състезаваха в маратона и полумаратона, съобщиха местните медии.

Кадри от маратона в Оймякон. Така изглежда победителят след финала

 Кадри от маратона в Оймякон. Така изглежда победителят след финала

Алиса Матвеева, която участва в полумаратона, каза, че преживяването е било „много страшно“, тъй като най-ниската температура, при която е тренирала преди това, е била -20C в Москва.

„Беше трудно да тичам първите 10 км. След това беше по-лесно, защото вече разбираш как се диша, помниш, че трябва да махнеш леда от очите си, защото очите ти се покриват с него“, каза тя пред репортери .

„Наистина се радвам, че носих термомаска и стелки с отопление, това наистина ме спаси.“

Победителят в 42-километрвото състезание стана Константин Драгунов, 24-годишен студент, който завърши състезанието за три часа и седем минути. „Почти се загубих в един момент“, каза Драгунов, който е от Мегино-Кангаласски, в същия район на Якутия като Оймякон.

„Маратонът е непредсказуем, казаха ми за това предварително. След 33 километра почти припаднах...", призна маратонецът,