0

С днешата си поява на акрила на корт №5 в Националния тенис център „Били Джийн Кинг” в 1-вия кръг на Ю Ес Оупън срещу френския квалификант Кириан Жаке, който е с 200 места по-надолу от него в класацията, 9-ият в света Григор Димитров  ще заеме еднолично 6-ото място във вечната ранглиста по брой последователни участия в Големия шлем.

След 18,00 часа първата ни ракета излиза за 14-и път на Флашинг Медоус в Ню Йорк и ще запише 55-ия си мейджър турнир, с което ще изпревари шведската легенда Стефан Едберг, с когото делеше шестата позиция.

Непрекъснатото присъствие на Гришо в основната схема на Шлема от Откритото първенство на Австралия през 2011-а досега е истински впечатляващо. По този показател той остава безапелационен №1 сред активните тенисисти, като никоя друга серия не се доближава до неговата, отбелязва специализираният портал „Тенискафе”.

Димитров има шанс да се изкачи още в класацията през сезон 2025, когато може да се доближи до топ 5. Пред нашия в момента е южноафриканецът Уейн Ферейра с 56 участия. Абсолютният рекорд се държи от испанеца Фелисиано Лопес (79), следван от сънародника си Фернандо Вердаско (69), италианеца Андреас Сепи (68) и великия швейцарец Роджър Федерер (65).

Половин час преди или след полунощ на корт №6 в Ню Йорк пък ще започне 4-тото участие на Ю Ес Оупън на първата ни ракета при дамите Виктория Томова.

50-ата в света софиянка  ще стартира срещу поставената под №29 и също като нея на 29 години рускиня Екатерина Александрова. Двете са играли общо 5 пъти, като балансът е 3:2 в полза на блондинката от Челябинск. Последният двубой обаче бе спечелен от Вики - 6:3, 7:6 (5) в 1-вия кръг на тазгодишния "Ролан Гарос".

Точно преди мача на Томова на същия корт Ринки Хиджиката (Австралия) и Алехандро Давидович Фокина (Испания) ще определят евентуалния съперник на Григор Димитров във 2-рия кръг.