0

И стинска драма се разигра във финала на най-атрактивната дисциплина в леката атлетика – 100 м, на европейското първенство в Мюнхен при жените. Германката Джина Люкенкемпер изненада фаворитките и зарадва домакините с титлата. До 50-ия метър 25-годишната руса фурия вървеше пета и никой от хилядите на стадиона не очакваше чудото от нея.

Германката обаче се разбяга и „легна“ най-добре на финалната линия, като с това измъкна победата под носа на шампионката на Европа в зала Муджинга Камбунджи (Швейцария) само 5 хилядни. И двете завършиха с еднакво време от 10,99 сек. Бронзът отиде при британката Дарил Нийта с 11,00 сек. Голямата фаворитка и защитаваща титлата си от Берлин 2018 Дина Ашър-Смит поведе от старта, но по средата на дистанцията получи контузия и се добра на ходом до финала. Метри след финала новата шампионка загуби баланс и падна на пистата. Малко след това стана ясно, че германката е наранила сериозно дясното си коляно, което кървеше. Наложи се дори лекарски екип да я превързва на пистата. Преди 4 години Люкенкемпер спечели среброто на 100 м на еврошампионата в Берлин и загатна за големия си потенциал

Ситуацията при мъжете бе далеч по-спокойна. Със златото се окичи олимпийският шампион от Токио Марсел Ламонт Джейкъбс от Италия с изравнен рекорд на първенствата от 9,95 сек. Втори е първенецът от предишния шампионат Зарнел Хъджис от Великобритания с 9,99 сек., а трети с личен рекорд завърши Джереми Азу (Вбр) с 10,13 сек.

Хърватката Сандра Перкович пък написа история с шестата си европейска титла на диск при жените. Тя започна златния си път едва 20-годишна, а сега на 35 изпревари с 8 см Кристин Пуденц от Германия. Сандра завърши с постижение от 67,95 м, а Пуденц си направи лично с 67,87 м. Трета е още една германка – Клодин Вита, с 65,20 м.

Преди Перкович 6 европейски титли има само легендата Марита Кох, но те са спечелени в две дисциплини.

След като видя един от възпитаницити си - Тихомир Иванов, да се класира за финала в скока на височина, малко по-късно българският треньор Георги Помашки изведе друг свой атлет до европейската титла в скока на дължина. Милитиадис Тентоглу защити златото си в дисциплината с рекорд на шампионатите от 8,52 м. Гъркът се записа в историята, като четвъртия мъж, който успешно защитава европейската си титла в скока на дължина, след Вилхелм Лейчум (1934/1938), Игор Тер-Ованесян (1958/1962) и Грег Ръдърфорд (2014/2016). 

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен