0

Д ве наши атлетки ще стартират в маратона още в първия ден от европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен в понеделник. На старт в 11.30 ч. наше време ще застанат общо 63 състезателки, сред които са и българките Милица Мирчева и Маринела Нинева. 15-ата от световното в Орегон преди месец Мирчева държи националния рекорд в маратона от 2.29:23 ч. от  май т.г. в Копенхаген, като резултатът й я нарежда на 22-ро място в европейската ранглиста. Нинева пък ще дебютира на голям форум. 

Освен в маратона страната ни ще бъде представена в още две дисциплини – тройния скок и скока на височина, където ще участват съответно Георги Начев и Александра Начева, Тихомир Иванов и Мирела Демирева.

Във вечерната сесия утре е квалификацията в тройния скок при мъжете, където нормата от 16,95 м ще преследва и Георги Начев в компанията на общо 24 скачачи.

Българските изяви в Мюнхен започнаха още днес, като президентът на Европейската атлетика и БФЛА Добромир Карамаринов участва с някои от звездите на атлетиката в официалната пресконференция на шампионата. 

„Щастлив съм отново да сме в Германия на европейско първенство по атлетика. В него ще участват представители на 47 страни и отбор на на бежанците. Знаете, че Русия и Беларус са наказани. Много хора се притесняваха, че европейското няма да е така силно след завършилото световно в Юджийн и Игрите на британската общност, но всъщност всички 12 олимпийски шампиони от Токио са тук“, сподели Карамаринов и пожела успех на всички спортисти.

Карамаринов по време на прескоференцията в Мюнхен

 Карамаринов по време на прескоференцията в Мюнхен