0

Д вукратният шампион от олимпийските игри в Пекин Нилс ван дер Пул заяви, че може да се откаже от спорта в края на сезона. Шведът взе титлите на 5000 и 10 000 м в бързото пързаляне в кънки, като на по-дългата дистанция подобри с почти две секунди собствения си световен рекорд.

След втория си триумф, шведът каза, че ще участва и на световното първенство през март, но след това може да се оттегли, макар че през април ще навърши 26.

„Малко хора могат да се оттеглят след резултати като моите. В момента си мисля така, ще видим какво ще се случи“, каза Ван дер Пул.


Впоследствие, той обясни, че понякога му е трудно да намира мотивация: „Когато си професионален спортист в спорт, който е толкова гаден, колкото бързото пързаляне с кънки, трябва да намерите начин да го направите по-малко гадно. И трябва да намирате мотивация, нещо, което да ви вдъхновява.“

По-рано тази седмица Ван дер Пул обвини Нидерландия в опит за манипулация на леда в Пекин. Шведът беше бесен, след като разбра, че нидерландският учен Сандер ван Хинкел е в Пекин, за да направи леда възможно най-твърд. Ученият даде интервю за холандски сайт, в което обясни, че мери температурата на леда и се опитва да влияе на човека, изградил трасето, Марк Месер. Ван Хинкел казва, че ще се опита да „осигури добри условия“ за бегачите от Нидерландия. 

„Трябва да има феърплей в нашия спорт, а това е далеч от феърплея, това е корупция. Да се опитваш да придобиеш предимство с подобни неетични методи – не разбирам защо го правят и защо искат света да го знае. Срамно е. Това е най-големият скандал в нашия спорт. Имали сме допинг случаи, не смятам, че това е нещо по-малко“, каза Ван дер Пул.