0

Ч етирикратният шампион Новак Джокович от Сърбия се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" 1000 в Шанхай с награден фонд от почти 9 милиона щатски долара.

В четвъртфиналите поставеният под №4 в схемата 37-годишен рекордьор по титли от Големия шлем се справи с едно пълнолетие по-младия от него Якуб Меншик с 6:7 (4), 6:1, 6:4 за 2 часа и 21 минути.

В предния кръг чешкото момче отстрани нашия Григор Димитров, с когото Ноле стана още по-близък покрай демонстративния им мач в София и последвалото джамбуре с елементи на балканска драма с парчето на Камелия „Луда по тебе”.

Меншик се опъна яко на сърбина в първия сет. Въпреки че допусна пробив за 4:5 гейма, той веднага успя да го върне и да вкара откриващата част в тайбрек. В него Джокович поведе с 3:0 точки, но Меншик спечели 7 от следващите 8 разигравания, за да поведе в резултата.

Много по-големият опит на белградския бомбардировач в такива мачове обаче ясно си пролича в следващите два сета, в които опатка чеха за норматив.

За място на финала Джокович ще спори с американския си абонат, срещу когото има 9 победи от 9 мача - Тейлър Фриц, който по-рано надви с 6:3, 6:4 белгиеца Давид Гофен.

В другия полуфинал ще играят №1 в световната ранглиста Яник Синер от Италия и другият изненадващ чех - Томаш Махач, който отстрани сензационно испанеца Карлос Алкарас.