0

О тново дойде време за изпитание на воля, сила и издръжливост. Този уикенд предстои 39-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и благодарение апостолската работа на екипа на Анна Пенчева отново ще събере няколко хиляди столичани и гости на града, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си.

Стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата. 

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е утре, събота, 18 юни в 06:00 ч. сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, но в 23:59 ч. 

Очакваните часове за финиширане са приблизително следните: за колоездачите - мъже минути преди 10.00 ч. и жени минути преди 11.00 ч. в събота, за скороходците – мъже около 7.30 ч. и за жени около 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала. Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки.

Исторически предизвикателства в името на рекордите

Преди три години станахме свидетели на историческо постижение. За първи път планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. При дамите с колела най-бърза в историята е Анелия Карагьозян с 5.12:11 ч. от 2016 г. Миналото лято пък Христо Цветков пробяга 100-те километра за рекордните 8.07:23 ч. и веднага след финала коленичи пред своята любима за да й предложи брак. Върховото постижение при атлетките е на Мария Николова от 2020 г. – 9.17:32 ч. 

Още по-невероятен и стойностен бе рекордът на Кристиян Кирилов. През 2019 г. той грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и после пробяга същото разстояние. 26-годишният супермен финишира с общо време 14.26:26 ч. за да подобри с уникалните 54 минути собствения си рекорд на трасето (15:32,44 ч.). Значението на това постижение се засилва от факта, че Кристиян обиколи два пъти Витоша за едно денонощие и три часа. Резултатът му с велосипеда е 5.04:12 ч. (4-ти след първото изпитание), а на бягане даде 9.22:15 ч. – девето време сред всички финиширали.

При жените супергероят е Лили Ангелова, спечелила преди три години пълен комплект медали. След като грабна тогава среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, за да ликува с титлата на дуатлон с общо време 16.25:38 ч. – рекорд на трасето и четвърто време от всички завършили, веднага след първите трима мъже!    


Над 2500 заявили участие досега, от тях 700 са бегачи

До момента заявилите участие за тази година са над 2500 колоездачи и скороходци, сред тях е миналогодишният победител Христо Цветков, който е решен да пробяга 100-те километра под 7.40 ч. и така да подобри с близо половин час собствения си рекорд от миналото лято. Ясно е, че на старт ще застанат представители на поне 26 държави, част от тях с цели отбори. „Общият брой на чужденци се очаква да достигне 120, сред тях служители на редица посолства у нас. Близо 100 пък ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Забелязваме, че все повече са бегачите, набрали смелост за ново предизвикателство, след като преди това са изминали успешно трасето с велосипед,“ каза Теодора Пенчева от екипа на организаторите. Според нея сухото време в последните няколко дни е предпоставка за нови рекорди.

Най-малкият участник досега в Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди 6 години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където завършилите ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове. Ще има и специална машита за рециклиране на пластмасови бутилки. По трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнообразни награди за участниците и зрителите. Сред фирмите, които подпомагат участниците са „Алпи“ – генерален спонсор, „Девин“, „Субару“, „Евроинс“, и др.  
Преди няколко години ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и  табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.