0

Б ългария е на път да загуби един от най-големите си хокейни таланти. 17-годишният Нино Томов може да играе за Чехия, призна самият той в интервю за idnes.cz, цитирано от „Хокейни новини“.

Въпреки младата си възраст от този сезон Томов е важна част от мъжкия състав на Спарта (Прага) и дори играе за чешкия гранд в Шампионската лига. Младият защитник е играл за националните отбори на България до 18 и до 21 години в долните дивизии на световния хокей на лед, въпреки че тогава беше само 15-годишен. В началото на 2020 г. беше българският знаменосец на церемонията по откриване  на младежките олимпийски игри в Лозана.
„Световните първенства в долните дивизии се играят по време на разгара на шампионата на Чехия, а за мен изявите за Спарта са по-важни. Със сигурност ще поискам чешко гражданство. Двойното поданство ще ми даде по-голямо предимство“, заяви българинът пред изданието.

Той потвърждава, че има вероятност да играе за Чехия на предстоящите световни първенства в елитната дивизия. Най-скорошният шанс е шампионатът за младежи до 18 години, който ще се проведе в Германия през април.
„Привлича ме възможността да играя срещу най-добрите в света, но не е сигурно, че ще съм получил чешко поданство дотогава. Предполагам, че за това ще отнеме една година, но зависи и от това дали ще ме поискат за национал“, признава Томов.

Със силните си изяви до момента Нино Томов има реален шанс да стане първият продукт на българската хокейна школа, избран в драфта на НХЛ.