0

Н овак Джокович не е казал на сръбските си съотборници в националния тим защо се оттегля от отборния турнир АТП Къп в Сидни, каза сънародникът му Душан Лайович и добави, че не е сигурен дали номер 1 в света ще пътува до Мелбърн за Откритото първенство на Австралия, съобщава агенция Ройтерс.

В последните месеци има доста спекулации относно участието на Джокович в първия турнир от Големия шлем за 2022 година. 34-годишният тенисист, който е против ваксините срещу КОВИД-19, многократно отказваше да каже дали е ваксиниран.

Организаторите на Откритото първенство на Австралия, което започва на 17 януари, решиха, че всички участници трябва да бъдат ваксинирани или да имат медицинско решение, предоставено от независима експертна група.

Оттеглянето на сърбина в последната минута от АТП Къп в Сидни подхрани спекулациите, че той може да пропусне и надпреварата в Мелбърн Парк на твърди кортове, където спечели рекордните девет титли, включително в последните три години.

"Не знам официалната причина. Може би АТП знаят", каза 33-ият Лайович, който ще води Сърбия в отсъствието на Джокович.

"Той ни каза: "Няма да идвам на АТП Къп, момчета. Ще видим за Откритото първенство на Австралия. Новак не уточни дали ще дойде или не, но че изчака за решението", добави Лайович.

Номер 4 в света Стефанос Циципас от Гърция каза, че отсъствието на Джокович е голям удар за АТП Къп, който е с награден фонд 10 милиона долара.

"Ако смята, че не е готов да играе тук по някаква причина, това е негов избор", заяви 23-годишният грък, който загуби от Джокович на финала на Откритото първенство на Франция тази година.

"Мисля, че повечето играчи уважават неговия избор. Той има свободата да избира. Правилата са си правила, а правилата са установени с определена цел и причина. Така че има определени параметри, които трябва да се спазват, за да се случат определени неща. Ако някои играчи решат да не ги следват, това е техен избор. Не бих казал дали това е правилно или грешно", коментира Циципас.