0

Е дно спускане в Обиколката на баските провинции в Испания може би погреба целия сезон на най-големите звезди в колоезденето, като двукратния победител в Тур дьо Франс Йонас Вингегор, 3-кратния победител в Джиро д'Италия Примож Роглич и белгийското чудо в колоезденето Ремко Евенепул, бивш световен шампион на шосе и настоящ в часовника.

Акула в колоезденето! Шок и потрес в колоната от нещо смразяващо кръвта

Най-тежко изглежда положението с Вингегор, лидер на Visma, който излетя лошо от пътя при десен завой заедно с други бегачи, сред които водачът в главното класиране Роглич и Евенепул.

Словенецът сам стана, докато другите агонизираха от болка в канавките, някои неспособни да се изправят. 

Най-добрата новина, която касаеше Вингегор, е че все пак е в съзнание, с кислородна маска, обездвижен на носилката със счупени ключица и няколко ребра.

Според експертите за датчанина е изключено да стартира в най-главния си пробег тази година – Тур дьо Франс, който започва на 29 юни.

Баският специалист в колоезденето Микел Бискара разясни, че касапницата се дължи на коренища под асфалта, които го правят неравен и коварен, особено при скорости над 50 км/ч при спускането.

Други състезатели, замесени в инцидента на този четвърти етап, бяха Джей Вайн (ОАЕ), Маркел Белоки (Education First), Шон Куин (Education First) и Натанел Тесфацион (Lidl-Trek).

Шестима колоездачи, сред които Вингегор, бяха транспортирани в болница.