0

К олорадо победи Тампа Бей с 4:3 след продължения в първия мач от финалната серия за Купа Стенли в НХЛ на САЩ и Канада. Играе се до 4 победи от 7 мача.

Андре Бураковски се разписа в 1:23 минута на продължението и осигури победа на Колорадо Аваланч в първия мач от финалната серия за Купа Стенли с 4:3 срещу Тампа Бей. Бураковски се разписа точно след като изтече наказание на Тампа, в което домакините играха с човек повече.

Колорадо не е печелил Купа Стенли от 21 години насам. Габриел Ландеског и Валери Ничушкин се отличиха с по гол и асистенция всеки от тях за победителите, а третото попадение в редовното време беше дело на Артури Лехконен. Мико Рантанен направи две голови подавания, а вратарят им Дарси Кюмпер се върна като титуляр и спаси 20 изстрела.

Бураковски и нападателят от четвъртата линия на атаката Дарън Хелм са единствените играчи на този тим на Колорадо, които някога са печелили Купа Стенли. Хелм беше в отбора на Детройт Ред Уингс при шампионския сезон от 2008-а година, а Бураковски игра за Вашингтон Кепитълс преди четири години.

Михаил Сергачьов, Никълъс Пол и Ондржей Палат бяха точни за гостите от Тампа Бей. В стартовия състав се завърнаха също така вратарят Андрей Василевски, който днес спаси 34 изстрела, както и центърът Брейдън Пойнт, пропуснал предишните два мача заради травма в слабините.

Тампа Бей, които спечелиха двете последни първенства в НХЛ, ще имат шанс да изравнят серията в събота, но отново в Денвър, когато е втората среща.

В продължението първата възможност беше за гостите от щата Флорида, но Патрик Маруун стреля крайно неточно. Но в минутата на гола Джей Ти Компър стреля и ударът му беше блокиран, а шайбата отиде у Ничушкин. Той направи едно движение и я подаде на Бураковски, пред когото се беше отворило пространство да стреля. За Бураковски това е втори гол в елиминациите през сезона.

Иначе в редовното време домакините дръпнаха с 3:1, след като Ландеског и Ничушкин поведоха с 2:0 в рамките на три минути между 7-ата и 10-ата. В 17:31 минута на срещата Лехконен направи 3:1 при числено превъзходство. А във втората част също за кратък период Сергачьов и Палат изравниха за 3:3.