0

Ч етирикратната олимпийска шампионка в ски-бягането Терезе Йохауг слага край на състезателната си кариера, съобщи самата тя в профила си в Инстаграм. Норвежката спортистка, която също така е 14-кратна световна шампионка, ще приключи с пистата по ски-бягане в Холменколен утре в 30-километровия масов старт в класическия стил.

"На 5 март 2011-а година спечелих първата си индивидуална титла на световното първенство у дома. Затова сега избирам тази дата да сложа край. Там беше началото на приключение, което ме отведе до места, на които мислех, че никога няма да стигна. В много отношения се чувствам като човек, чийто цикъл завършва. Затова когато в събота, 5 март 2022-а година застана на стартовата линия за още 30 км в Холменколен, състезанието ще бъде специално. Наистина не искам пътуването да свършва, но всяко нещо е с времето си и мисля, че е дошъл момент да правя други неща, освен да прекарвам пълно работно време в ски-бягане.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Therese (@johaugtherese)

Войната в Украйна може да накара мнозина да се почувстват безсмислени, но сърцето ми също е с украинския народ, който в момента се бори за свободата си.

В светлината на това очаквам с нетърпение финалната битка у дома със знамето на гърдите и съм благодарна за всичко, което спортът ми даде", пише Йохауг в личната си страница.

Йохауг има 80 победи и общо 147 стъпвания на подиума в ски-бягането в индивидуалните стартове, а след трите победи в Пекин, тя завършва кариерата си.