0

М акс Верстапен се превърна в първия пилот от Мика Хакинен през далечната 1999 година, който стартира сезона във Формула 1 с пет поредни полпозишъна.

Нидерландецът стори това с убедителната си победа в квалификацията за Гран При на Китай.

Той също така донесе и полпозишън №100 за отбора на Ред Бул 15 години след първия, който отново дойде в Шанхай.

Верстапен отнесе конкуренцията в спринта в Китай

Трикратният световен шампион си гарантира първата позиция на старта с време от 1:33.660 и аванс от цели 0.322 секунди пред съотборника си Серхио Перес, който ще стартира втори. Третата позиция на стартовата решетка в утрешното състезание ще бъде за Фернандо Алонсо, който стартира трети и в спринта по-рано тази сутрин.

Четвърти и пети ще потеглят пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри, а непосредствено зад тях ще стартират съотборниците във Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Испанецът ще раздели четвъртата редица с Джордж Ръсел, докато на петата ще застанат Нико Хюлкенберг и Валтери Ботас, които бяха най-бавни в края на Q3.

Втората част на сесията за място бе спряно малко след нейната среда, след като Сайнц се завъртя на изхода от последния завой и се удари в предпазната стена. За щастие на испанеца пораженията по неговия автомобил бяха ограничени само до счупен нос, който бе сменен от механиците на Ферари и Сайнц се върна на пистата, за да се класира за Q3 с трето време в Q2.

Основното състезание за Гран При на Китай, пети кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 10:00 часа българско време утре сутринта и ще бъде излъчено в ефира на DIEMA Sport 3.