0

Руската треньорка по фигурно пързаляне Ина Гончаренко коментира новината, че един от руските фигуристи е използвал допинг на Олимпиадата, съобщава Metaratings.ru.

„Чух, че досега това е чисто спекулативно. Марихуаната според мен е разрешена в цял свят и не се смята за допинг, свързан със спорта“, каза Гончаренко.

По-рано журналистът Сергей Лисин съобщи, че можем да говорим за употребата на марихуана от руския фигурист.


 

Руският отбор предсрочно спечели златните медали на отборния турнир на Зимната олимпиада. Националният отбор включваше Камила Валиева, Марк Кондратюк, спортната двойка Анастасия Мишина и Александър Галямов, както и танцовото дуо Виктория Синицина и Никита Кацалапов. Церемонията по награждаването на руските фигуристи, спечелили олимпийския отборен турнир, се отлага. Според публикации в медиите причината може да е съмнителна допинг проба на един от спортистите. 

Порталът Inside the Games, позовавайки се на Международния съюз по кънки (ISU), съобщи за забавяне на церемонията по награждаването на руските фигуристи, спечелили отборния турнир на Олимпийските игри в Пекин, поради “правен проблем“. 
Източникът цитира думите на ръководителя на пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс, който потвърждава тази информация.

„Ситуацията има правни последици и в момента не мога да говоря за нея подробно. Работим за разрешаване на проблема“, каза Адамс.

Източникът твърди, че причината за забавянето всъщност се крие в съмнителния тест на един от руските спортисти, направен преди Олимпиадата – става дума за тест за наркотици.

Не се уточнява за кого точно става дума, но се предполага, че резултатите от отборния турнир, който Русия спечели с девет точки пред американците, могат да бъдат ревизирани. 

След публикуването на тези данни западните медии се възползваха от факта, че четирима руснаци не присъстваха на олимпийската тренировка - Камила Валиева, Марк Кондратюк, както и Анастасия Мишина и Александър Галямов не излязоха. 
Американската журналистка Кристин Бренан обърна специално внимание на Кондратюк, тъй като започна турнирът на сингъл при мъжете, а в четвъртък, 10 февруари, ще се проведе свободната програма. В същото време в кратката програма Марк показа 15-ия резултат.

„Един от моите източници се интересува защо руснакът Марк Кондратюк не беше на тренировката. Утре ще трябва да се пързаля на свободната програма. За останалите е логично - могат да пропуснат тренировките, тъй като техните изпълнения ще бъдат по-късно“, написа Бренън в Twitter.

Много потребители оставиха коментари в подкрепа на руснака, което показва, че Кондратюк е уморен след отборния турнир и кратката програма и има право да си почине. Имаше обаче и такива, които казват, че Русия трябва да бъде спряна заради допинг.

Почетният президент на руската федерация по фигурно пързаляне Валентин Писеев увери, че слуховете в медиите са инсинуации за руски спортисте, и призова руските фенове да не се паникьосват, докато не излезе официална информация за истинската причина за забавянето на награждаването.

„Не е нужно да се паникьосваме сега, трябва да разберем всичко. Сега е трудно да кажеш каквото и да било - и можеш да кажеш каквото си искаш. Но всяка информация, докато не е официална, няма основание. Може да започнат различни инсинуации - и, както разбирам, те вече са започнали. Може да е от полза за някой да направи това. Но трябва да изчакаме, докато МОК, заедно с ISU, подредят всичко, анализират и издадат официална информация“, каза Писеев пред Gazeta.Ru.


Подобна позиция изрази световната шампионка Мария Бутирская. Тя също така отбеляза, че допингът нямал смисъл във фигурното пързаляне, тъй като основната роля играе не физическата издръжливост, а техническото оборудване на спортиста.
 Бутирская също се съмнява, че фигуристите биха могли да отидат на Игрите след допинг, като си спомня какво преживя Русия на фона на допинг скандалите през последните години.

„Съмнявам се, че те в такава ситуация са дошли на Олимпиадата с допинг. Не е нужно да се притесняваме, всичко ще бъде наред. Допингът няма да помогне на фигуристите, ако не можете да скачате, да се пързаляте и да усъвършенствате всичко в тренировките.

Сега трябва да реагираме абсолютно спокойно и с достойнство. Спечелихме отборния турнир честно, бяхме с много над останалите отбори, така че няма нужда да се съмняваме в победата си.

Психологически това няма да се отрази по никакъв начин на фигуристите - имаме доста скандален спорт, случват се много неща. Това абсолютно няма да се отрази на спортистите, дошли на Олимпийските игри, защото всеки има своя задача и цел и те няма да отстъпят от това “, цитира Chempionat.com Бутирская.

Поради санкциите на Световната антидопингова агенция (WADA) руският отбор се изявява под името ROC (Руски олимпийски комитет), а вместо химна на церемонията по награждаването се изпълнява фрагмент от Първия клавирен концерт на Чайковски.