0

Е дна от най-големите звезди на алпийските ски от близкото минало Тед Лигети ще бъде специален гост на Българската федерация по ски за Световната купа по ски в Банско (10-11 февруари).

„Мистър Гигантски слалом“ е втората голяма звезда след Алберто Томба, потвърдила присъствие за най-голямото спортно събитие в България за 2024 г, което съвпада и с вековния юбилей на федерацията ни по ски. 

По време на своята успешна кариера Лигети има 336 старта за Световната купа, в които 25 победи (24 в гигантския слалом и 1 в Супер Комбинацията) и общо 52 подиума. На световното в Шладминг 2013 той печели 3 златни медала (гигантски слалом, комбинация и Супер-Г) и изравнява по брой титли от едно първенство на планетата легендата Жан Клод Кили (Фр) от 1968 г. 

Лигети има и 2 олимпийски титли в комбинацията от игрите в Торино 2006 г и в гигантския слалом от Сочи 2014. Американецът е участват в 8 старта от Световните купи в Банско, като най-предното му класиране е четвърто място в Супер комбинацията през 2011 г. 

В близките дни ще станат ясни и другите ВИП гости от легендите в ските.