0

Н ационалният волейболен отбор на България за младежи до 21 години се класира за полуфиналите на Световното първенство в Бахрейн. Момчетата на селекционера Андреа Буратини биха категорично Полша с 3:0 (25:18, 35:33, 25:18) във втората си среща от Група Е от втората групова фаза на Мондиала, играна днес в Манама.

Това е втора победа на младите български "лъвове" над "Дружина полска" на Световното, след като двата отбора играха един срещу друг и в Група С от първата групова фаза, като тогава България надделя много трудно с 3:2 гейма.

След края на мача нервите и двата тима не издържаха и се стигна до сбиване между играчите, което обаче бързо бе потушено след намесата и треньорските щабове.

След успеха България е с 2 победи от 2 мача и 6 точки в актива си, като стига полуфиналите на световно за тази възраст за първи път от далечната вече 2003-а година. Тогава българският състав, в който личат имената на Матей Казийски, Тодор Алексиев, Боян Йорданов и Иван Станев, стигна до бронзовите медали.

От друга страна Полша, която е световен шампион за юноши до 19 години от преди две години, допусна втора поредна загуба в тази фаза на първенството и отпада от борбата за медалите, като ще продължи да играе за разпределение на местата от 5-о до 8-о.

Утре (13 юли) България излиза срещу отбора на Иран в може би директен сблъсък за първото място в групата. Двата тима играха заедно на силния приятелски турнир в София преди началото на шампионата на планетата, като тогава младите "перси" се наложиха с 3:2 гейма. Двубоят утре ще е от 17,00 часа българско време.