0

И зслушването на руската фигуристка Камила Валиева от Спортния арбитражен съд (CAS) е приключило, обяви генералният секретар на трибунала швейцарецът Матьо Рееб.

Валиева даде показания чрез видеовръзка при изслушването на жалбата й до CAS в Пекин относно отмяната на временното й наказание.

Санкцията беше наложена след като тя даде положителна проба за забранено лекарство, но окончателното решение за тийнейджърката ще бъде обявено в понеделник – около 8 часа българско време, според съобщението в сайта на CAS (14 ч. пекинско време).

"Изслушването на отдела на Спортния арбитражен съд (CAS) в арбитражните процедури за фигуристката Камила Валиева приключиха в 02:10 ч. на 14 февруари 2022 г.", се казва в съобщението на спортния съд в официалния му сайт. "Изслушването започна в 20:34 часа на 13 февруари 2022 г. и се проведе чрез видеоконферентна връзка от временни офиси на CAS в Пекин. На съдебното заседание присъстваха следните страни и техните представители: Международен олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (WADA), Международен съюз по кънки (ISU), Руската антидопингова агенция (РУСАДА), г-жа Камила Валиева, Руски олимпийски комитет. Съставът на CAS сега обсъжда и ще излезе с решението си на 14 февруари 2022 г., около 14:00 ч. (Пекинско време). Скоро след това на уебсайта на CAS ще бъде публикувано съобщение за медиите".

15-годишното момиче стана първата в женското фигурно пързаляне, направила четворен скок на Олимпийски турнир. Но после се оказа, че е дала положителна допинг-проба на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия. Установено е забраненото вещество "триметазидин".

"Изслушването приключи, беше дълго изслушване. Сега комисията ще обсъжда до утре сутринта, до края на сутринта", каза пред репортери генералният секретар на CAS Матьо Рееб.

"Надяваме се да можем да обявим окончателно решение утре около 13.00, 14.00 или 15.00 часа следобед (Пекинско време). Решението ще бъде оповестено или чрез прессъобщение на уебсайта, или съобщение в социалните мрежи.

Трябва да организираме това и все още имаме работа по този въпрос... Не мога да коментирам нищо, което е казано по време на изслушването, но се надявам да ви дам решението... след няколко часа."

На въпрос дали Валиева е дала показания, Рееб каза, че не може да отговори на въпроса.

Съставът на комисията е от арбитри от САЩ, Италия и Словения. Имената им са Джефри Бенц, Фабио Юдика и Весна Бергант Ракочевич.

Изслушването бе онлайн в един от хотелите в Пекин, бе изслушана и фигуристката.

Треньорката по фигурно пързаляне Етери Тутберидзе, коментирайки ситуацията с руската фигуристка Камила Валиева, нарече 15-годишната състезателка лицето на руския национален отбор.

„Тя беше начело във всички състезания, в които участва. Тя е лидерът на нашия отбор, тя е лицето на нашия отбор, затова това е толкова добре насочен удар“, каза Тутберидзе по руския първи канал, намеквайки за конспирация, любимо оправдание на руснаците.