0

Б ившата номер 1 в световната ранглиста по тенис за жени Симона Халеп (Румъния) беше дисквалифицирана за четири години заради нарушаване на антидопинговите правила, съобщиха от Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис (ITIA).

Халеп даде положителна проба след отпадането си в първия кръг на Откритото първенство на САЩ през 2022 година за забранената субстанцията "роксадустат", която подпомага увеличаването на червените кръвни телца. Тя категорично отрече умишлена употреба на веществото и предположи, че то може да е попаднало в тялото й от замърсена хранителна добавка.

Румънката беше с временно спрени състезателни права от 21 октомври 2022 година. Второто обвинение е свързано с нередности в биологичния й паспорт.

"Първото обвинение се отнася до откритото забраненото вещество "роксадустат" на Откритото първенство на САЩ през 2022 година, извършено чрез редовно изследване на урината по време на състезание. Трибуналът прие аргумента на Халеп, че е взела замърсена добавка, но установи, че обемът, който тя е погълнала, не може да доведе до такива нива на концентрация на роксадустат, открита в положителната проба. Второто обвинение е свързано с нередности в биологичния паспорт на спортистката", се казва в изявлението на ITIA. 

Наказанието на тенисистката започва от 7 октомври 2022-а и ще продължи до 6 октомври 2026 година. Тя може да обжалва решението.

31-годишната Халеп, шампионка на "Ролан Гарос" през 2018 година и на "Уимбълдън" през 2019 година, е била водачка в световната ранглиста за общо 64 седмици. Тя има 24 титли на сингъл от турнирите на УТА в кариерата си.