0

Х ристиян Илиев, състезател на шахматен клуб "Шумен", ще участва на световното първенство за младежи във Флорианаполис, Бразилия.

Турнирът е в 11 кръга, от 28 октомври до 10 ноември, партиите ще се играят при времева контрола от 90 минути за първите 40 хода, с добавяне на 30 минути след 40-ия ход, плюс 30 секунди, добавени на всеки ход. Над 500 са записалите се досега участници.

"Имам представа с какви съперници ще играя и съм предварително подготвен  за азиатците, американците, южноамериканците", коментира Християн Илиев, който стана 10-и на европейското по блиц за младежи в Прага (Чех) през лятото.

Той допълни, че си поставя за цел да се представи достойно, да повиши рейтинга си и да има повече победи, отколкото загуби.

На световното ще участват общо шестима български шахматисти от всички възрастови категории - три момчета и три момичета. Ето и имената на останалите: Нора Рашева, Денислав Благоев, Анджелика Ненова, Стефани Чучукова и Анъл Фънгърлиев.

Той поясни, че ще пътува за Бразилия със свои близки и с личния си треньор Антон Аврамов от Спортния клуб по шахмат "Шумен".