0

С ветовната антидопингова агенция (WADA) иска четиригодишно отстраняване от 16-годишната руска фигуристка Камила Валиева, съобщи Спортният арбитражен съд (CAS). Жалбата е подадена в Лозана, след като Руската антидопингова агенция (RUSADA) продължава да шикалкави около девойката. Руснаците твърдят, че не могат да обявят какво наказание са й наложили да положителната проба, която бе обявена по време на игрите в Пекин, защото тогава е била на 15 години и не подобава публично да се трича дете. 

Скандалът с Валиева избухна часове преди битката за медалите при жените. Тя бе фаворит за злато, след като преди това взе европейска титла с рекорд по точки. Тя стана и световна рекордьорка във волната програма..

Обявено бе обаче, че Камила е  дала положителна допинг проба на 25 декември миналата година. Тя беше автоматично отстранена, но CAS все пак й даде разрешение да се състезава в индивидуалното състезание. Обвиненията и шумът, който се вдигна около нея, обаче се оказаха прекалено тежки и тя остана без медал в индивидуалната програма. Заради скандала с Валиева все още не е обявено крайното класирани в отборната надпревара по фигурно пързаляне на игрите в Пекин.