0

С илното представяне на младите ни таланти в сноуборда на Европейската купа в Пампорово продължи и днес. Само 24 часа след като зае второ място в първия паралелен слалом Петър Гергьовски триумфира във финала на същата дисциплина днес. Световният шампион при младежите от 2023 г влезе във финалите с четвърто време от квалификациите.

Първи там бе другият ни шампион на планетата от Банско Тервел Замфиров. За съжаление прогнозата от вчера на Замфиров - двамата да карат голям финал, не се сбъдна, защото бяха в горната част на схемата. Двамата се срещнаха на полуфинала и както и вчера първи бе Гергьовски. Замфиров се утеши с победа в малкия финал, както и в първия старт. Той се наложи над победителят от вчера Михайло Кхарук (Укр).

За първото място Гергьовски победи Вернер Пиетч (Ав), който бе седми в квалификациите. За него българския ас това е първа победа в стартовете за Европейската купа и то при едва третото му участие в този ранг състезания. При дамите първа е Флорина Нева Баечи (Швейц), която се наложи на финала над третата от първия паралелен слалом в Пампорово Надя Хапатин (Укр).

Най-добрата ни състезателка Теодора Пенчева завърши 14-та, а втората българка във финалите Живка Узунова е 16-та. Призьорите при мъжете бяха наградени лично от единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри Катя Дафовска. Дамите получиха наградите си от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев. Всички участници и екипът на ФИС благодариха на домакините от „Пампорово“ АД и на Българската федерация по ски за страхотната организация на първите в страната ни стартове от Европейската купа по алпийски сноуборд.