0

Б ългарският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши 11-и в основното състезание в Монте Карло, като съвсем малко не му достигна да вземе първата си точка в дебютния си сезон в шампионата. Така Никола изравни най-доброто си класиране този сезон, като вече има едно 11-о място - в спринта в Мелбърн.

Цолов стартира 15-и, после се изкачи на 13-ото място след ранен инцидент и кола на сигурност, а след рестарта в 7-ата обиколка Никола вече беше зад съотборника си Грегоар Соси в АРТ Гран При. В битката за влизане в Топ 10 Цолов на няколко пъти се доближи на 0,3 секунди от Соси, който в средата на състезанието започна да губи темпо спрямо движещия се пред тях Пепе Марти, като в един момент изпусна испанеца на над 3 секунди. Последва още един инцидент – в 18 обиколка Себастиан Монтоя удари отзад Кайо Колет, Колет спря заради спукана гума, а Себ влезе в бокса за нов нос. Така Соси и Цолов излязоха 10-и и 11-и, но беше малко вероятно българинът да атакува лидера на АРТ Гран При, който е и втори в общото класиране в шампионата, въпреки че имаше по-добро темпо от него.

 

Появи се шанс за първа точка за Никола във Формула 3, тъй като движещият се пети Тейлър Барнард беше наказан с 10 секунди заради пресичане на първия завой. Но в последните обиколки Марти, който вървеше 9-и остана без гуми, срина се на 5 секунди зад 8-я и това разкъса колоната, което прати Барнард на 8-ото място след наказанието, а не извън топ 10.