0

Н овак Джокович и Стефанос Циципас ще определят утре шампиона в 111-ото издание на Australian Open.

И не само това - спечелилият на „Род Лейвър Арина“ ще превземе и върха в ранглистата, измествайки контузения Карлос Алкарас (Исп).

35-годишният Ноле оглави за първи път класацията на 4 юли 2011-а и прекара там рекордните 373 седмици, а освен това завърши като №1 непостижимите за никой друг тенисист 7 сезона. Сърбинът ще се бори и за рекордна 10-а титла в Мелбърн, както и за 22-ра от Големия шлем, с което ще изравни постижението на Рафаел Надал.

В полуфинала Джокович не показа нивото от предишните си мачове, но измъкна 7:5, 6:1, 6:2 от Томи Пол (САЩ). На въпроса на Джим Къриър какво мисли за това, че точно 15 години след първата си титла отново ще спори за трофея, световният №5 отвърна: „Имам богато въображение, но не съм си представял подобно нещо. Безумно благодарен съм на съдбата и се старая да оценявам всеки момент“.

От ложата му отсъстваше бащата на Ноле - Сърджан, който реши да изгледа двубоя вкъщи, след като срещу него се надигна вълна на недоволство заради снимките му с руски фенове, развяващи флаг на Путин. Джокович обясни, че баща му е бил употребен, защото просто помислил знамето за сръбско, подвел се и казал само „наздраве“. „Нямах намерение да създавам заглавия по медиите и да нарушавам реда. Бях сред феновете, както след всеки мач на сина си, за да отпразнувам победата и да се снимам с тях. Семейството ми е преживяло ужасите на войната, искаме единствено мир“.

Сред екипа на Джокович обаче бе забелязана сръбската лечителка Марияна Ковачевич. „Тя прелетя половината свят, за да ми помогне да се справя с проблема в крака. След нейната терапия се чувствам много по-добре“, обясни звездата.

У нас Ковачевич също е известна, тъй като от десетилетие лекува  някои от най-изявените ни футболисти. Именно в България тя получи прякора Доктор Куин. Благодарение на уменията й Новак записа 27-ата си поредна победа в Мелбърн, с което надмина постижението на Андре Агаси от 26 последователни успеха. 

Срещу Циципас, който удържа 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3 над Карен Хачанов (Рус), Ноле води с 10-2 победи. Двамата обаче са играли само веднъж на финал от Шлема - на "Ролан Гарос 2021", когато Джокович триумфира след обрат от 0:2.

„Беше изключителна физическа и емоционална битка. Той е един от най-интересните хора в тура, и то не само на корта. Нека по-добрият от нас да спечели. Първото място в света е на карта, така че залогът е много голям", каза Новак, а 11 г. по-младият Стефанос добави: „Години наред гледах Джокович по телевизията и мечтаех да играя в такива мачове. Изминах дълъг и труден път, но не престанах да вярвам. Като дете бях много уверен и бързо се превърнах в един от най-добрите в Гърция, а впоследствие показах качествата си и на международни турнири. Бях №1 при юношите, а сега искам да бъда лидер и при мъжете“.