0

Изпълнителният комитет на норвежката федерация по ски съобщи, че не иска спортисти от Русия на предстоящите състезания от Световната купа и световни първенства, които ще се проведат в Норвегия. Причината е руската инвазия в Украйна.

„Нарушаването на международните закони от Русия и атаката срещу хората в Украйна изискват международно осъждане и санкции. Спортът не е откъснат от това и не може да остане пасивен към случващото се. Съобщението на норвежката ски федерация към Русия и руските спортисти е кристално ясно – не искаме вашето участие“, се казва в позицията.

В следващите седмици Норвегия ще приеме състезания в алпийските ски, ски бягането, ски скоковете и северната комбинация.

В петък една от най-големите звезди на руския спорт – Александър Овечкин, призова за мир. Хокеистът на Вашингтон Кепиталс заяви, че не иска никой да бъде нараняван.

„Моля, без повече война. Няма значение кой е в нея - Русия, Украйна, различни държави – трябва да живеем в мир“, заяви Овечкин.

Един от най-добрите хокеисти в историята на НХЛ е известен като поддръжник на руския президент Владимир Путин. Попитан дали продължава да е такъв след последните събития, Овечкин отговори: „Той е моят президент. Но... аз не съм в политиката. Аз съм спортист и се надявам всичко това да приключи скоро. Това е трудна ситуация и за двете страни. Надявам се всичко да свърши, но не мога да контролирам тази ситуация. Имам много приятели и в Русия, и в Украйна и ми е трудно да виждам война. Искам да свърши и да има мир по целия свят.“