0

Н орвежката Рагнхилд Мовинкел спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини в италианския зимен център Кортина Д'Ампецо. Тя финишира за 1:33.50 минути и записа четвърта победа в кариерата си и първа в спускането. 31-годишната норвежка има сантименти към Кортина, след като триумфира в супергигансткия слалом там през миналата година.

Италианката София Годжа, олимпийска шампионка в спускането от Пьончан 2018 и четирикратна носителка на малкия кристален глобус в дисциплината, изглеждаше готова за нова победа в спускането пред родна публика в Кортина Д'Ампецо. Тя има три успеха на пистата "Тофана", включително миналия сезон, и беше готова за 25-а победа за Световната купа.

Но след дълга пауза заради силен вятър, Мовинкел направи страхотно каране с 20-и стартов номер и победи Годжа. Американката Жаклин Уайлс, с номер 26, дори измести италианката на трето място след отлично спускане, за да завърши втора на 35 стотни от секундата. Щефани Фениер от Австрия, която спечели състезанието в петък, се класира пета.  

Петъчното спускане на същото трасе доведе до контузии на носителката на Световната купа и лидер в генералното класиране Микаела Шифрин и на олимпийската шампионка от 2022-а Корин Сутер (Швейцария). Шифрин нарани коляното си при удара в предпазните мрежи и каза, че ще пропусне поне другите състезания от този уикенд и гигантския слалом във вторник в Кронплац. За Сутер обаче този сезон приключи заради сериозна травма на коляното.

По време на днешното състезание американката Бела Райт беше откараха с хеликоптер в болница след тежко падане. Тя обаче се отърва без сериозни травми и се върна във финалната зона с бинтове на брадичката. В генералното класиране за Световната купа Шифрин остава далеч напред пред всички останали в класирането. Американката има 1209 точки, следвана от Лара Гут-Бехрами (Швейцария) с 914. Трета с 809 точки е Федерика Бриньоне (Италия).

В подреждането в дисциплината спускане начело е Годжа с 350 точки, пред Фениер с 261 и Гут-Бехрами с 209. В неделя в Кортина има насрочен супергигантски слалом за жени.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX