0

С ръбската тенис звезда Новак Джокович e изкупил през 2020 г. 80% дял в QuantBioRes, датска биотехнологична компания, която се стреми да разработи пептид, който предотвратява заразяването на човешки клетки от коронавируса.

Главният изпълнителен директор на QuantBioRes Иван Лончаревич каза пред Ройтерс, че фирмата му работи върху лечение, а не върху ваксина, и се надява да започне клинични изпитания в Обединеното кралство по-късно тази година.

Ройтерс съобщава, че QuantBioRes има десетки изследователи в няколко държави. Джокович притежава 40,8% от компанията, докато съпругата му Йелена държи 39,2% от дяловете.

Датската фирма изрично се е фокусирала върху създаването на лекарство срещу болестта, а не върху ваксина. Джокович е твърд противник на ваксинацията, той самият не е имунизиран срещу коронавирусната инфекция.

Това доведе до световния скандал с визата му в Австралия, където дойде, за да участва в местния Open. Съдебните му битки завършиха с отсъждане срещу него и връщането му обратно вкъщи.

При влизането си в Австралия през нощта на 6 януари, за да участва в Australian Open, 34-годишният сърбин се сблъска с проблеми с визата. Тъй като е без ваксинация, той приложи медицинско освобождаване от имунизиране.

Визата му беше отменена от граничните власти, адвокатите на Ноле подадоха жалба, която беше уважена на първа инстанция. Няколко дни по-късно австралийският министър на имиграцията Алекс Хоук отново отмени визата на първата ракета на света.

Този път обжалването пред пълен състав на Федералния съд на Австралия завърши с единодушно решение Джокович да напусне страната на 16-и.

По-рано беше съобщено, че Австралийската тенис федерация ще плати 500 000 долара за съдебните разноски на Джокович.

Ще изгуби ли Джокович милиони от спонсорски договори за скандала в Австралия?