0

Австралийската сага на Джокович причинява главоболие на спонсорите на сръбската звезда, питат се експертите след депортирането на световния №1 от Мелбърн в неделя.

Засега от големите фирми, с които Ноле има договори, реагират уклончиво или мълчат по повод скандалите с визата на неваксинирания спортист. Джокович има спонсорски договори на стойност 30 милиона долара годишно, според Forbes, и беше 46-ият най-високоплатен спортист в света през 2021 г. Тези контракти му носят повече пари отколкото спечеленото от него от награден фонд в турнирите.

Стотици на летището в Белград напразно чакаха Джокович, спонсор му поиска обяснение (ВИДЕО)

Според оценките на експертите богатството на Джокович е над 160 милиона долара.

Още в понеделник френската фирма за спортна екипировка Lacoste обяви, че иска да преразгледа събитията, които предизвикаха почти двуседмична съдебна битка и попречиха на неваксинирания сърбин да защити титлата си от Australian Open.

„Във възможно най-скоро време ще се свържем с Новак Джокович, за да прегледаме събитията, които са съпътствали присъствието му в Австралия“, се казва в изявление на френската марка. „Пожелаваме на всички отличен турнир и благодарим на организаторите за всичките им усилия, за да гарантират, че турнирът ще се проведе в добри условия за играчи, персонал и зрители“, добавят от фирмата.

Спонсорите на звездата вероятно са обезпокоени от имиджа му на антиваксър, който може да се отрази и тяхната репутация. Освен това не е ясно кога Джокович отново ще излезе на корта, за да осигури видимост на своите спонсори.

Френският автомобилен производител Peugeot, друг спонсор на Джокович, отказа коментар в понеделник. Швейцарският производител на часовници Hublot и японският гигант за спортно облекло Asics не отговориха на исканията за коментар.

Договорът на Джокович с Lacoste беше неговият най-доходоносен, оценен на около 9 милиона долара от няколко американски медии.

Това обаче отстъпва сериозно от залегналото в договорите на други тенисисти.
Роджър Федерер и Серина Уилямс, са прибрали съответно 90 милиона и 40 милиона долара. Японката Наоми Осака привлече 55 милиона долара.

Някои експерти смятат, че пламенният темперамент на Джокович и някои публични негови гафове - той не участва в Откритото първенство на САЩ през 2020 г. заради случайно изстрелване на топка в гърлото на длъжностно лице, са в негов ущърб при сключването на сделки.

„Има впечатлението, че може би той не е толкова симпатичен като Федерер или Рафаел Надал“, каза Патрик Рише, професор по икономика на спорта във Вашингтонския университет в американския град Сейнт Луис.

Въпреки че участва в няколко благотворителни организации и е уважаван от повечето си връстници, позицията на Джокович по отношение на ваксинацията Covid-19 доведоха до противоречиви отзиви.

Неговото признание, че не се е изолирал въпреки положителен тест през декември, доведе до по-нататъшни съмнения в характера му.

„Имиджът му ще бъде опетнен заради тази ситуация, тъй като повечето играчи, които играят в този турнир (Australian Open), са ваксинирани и са спазвали правилата“, настоя Джош Шварц, отговарящ за маркетинга на спортисти в американската агенция PIVOT.

Шварц обаче не вижда спонсори на Джокович да разтрогнат договорите си в разгара на криза или дори веднага след нея.

"Новак Джокович има своите убеждения, не можем да коментираме решенията му", каза пред АФП говорител на швейцарския часовникар Hublot, който подписа договор с играча едва миналата година.

„Hublot ще продължи партньорството си със световния номер едно в тениса“.

Австрийската банка Райфайзен беше по-нюансирана, припомняйки, че нейното партньорство датира от "много преди докладването за ваксинационния статус на Новак Джокович или участието му в Australian Open".

„Като спонсор ние следим отблизо текущата ситуация“, се казва в съобщението.

Въпреки това, има риск за някои контракти, заради предизвиканите от случая емоции по света в условята на ограничения в пандемията.

„Ситуацията е сложна“, признава Шварц. "По закон не е имало провинение."

В началото на ноември, след като направи двусмислени коментари относно ваксинацията, защитникът на NFL Арън Роджърс беше отхвърлен само от незначителен спонсор, Prevea Health.

Баскетболната звезда на НБА Кайри Ървинг не пострада финансово, въпреки че се възпротиви на задължението спортистите да се ваксинират в щата Ню Йорк.

„Като потребители имаме много къса памет“, твърди Джо Фаворито, специалист по спортен маркетинг, който преподава в Колумбийския университет в Съединените щати.

„Ние обичаме героите и злодеите и обичаме да виждаме как хората преодоляват трудностите. Ако Новак Джокович се върне, където и да е, това ще надделее над всичко, защото той не е нарушил никакви закони. Това е само негово лично мнение. То по никакъв начин не намалява това, което е направил на корта".

Шок! Няма да пуснат Джокович и на „Ролан Гарос“

Пред закона всички сме равни, а някои - още по-равни: Пуснаха Джокович без ваксина на Australian Open

Рафа Надал не цепи басма на Ноле: Той е пълнолетен, знае условията и последиците за решенията си