0

С ветовният №1 в тениса Новак Джокович беше сочен за явен фаворит в четвъртфиналната си битка срещу Рафаел Надал на тазгодишния Ролан Гарос. Снощи обаче Матадора отново доказа, че обстоятелствата са без значение, когато играе на надпреварата, където е триумфирал цели 13 пъти с трофея. Сърбинът даде всичко от себе си в продължилия над 4 часа сблъсък, но това не се оказа достатъчно, за да бъде спрян 21-кратния носител на титли от Големия шлем. Вкрайна сметка Надал спечели с 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4) и на полуфинала ще играе с Александър Зверев (Гер).

"Първо бих искал да поздравя Рафа. Днес бях победен от по-добрия играч на корта и той напълно заслужи успеха си, защото показа невероятна устойчивост във важните точи. Не започнах мача добре, докато Надал беше на най-високото си ниво още от първата точка на мача и стартира великолепно в 3 от 4-те сета. Моментът все пак премина на моя страна във втория сет, но съперникът ми беше готов да повиши равнището си във всеки един момент. Днес той отново показа защо е толкова голям шампион, а публиката също имаше огромна роля при завръщането му в четвъртия част, тъй като 99,9% от зрителите подкрепяха именно него и определено му помогнаха да покачи своята енергия в решителните мигове. Знам, че можех да играя и по-добре, само че не се възползвах от шансовете си. Помислих си, че съм обратно в играта, щом направих обрат във втората част, само че Надал остана все толкова солиден психически и ме лиши от възможността да вляза в пети сет, където всички беше възможно. Все пак съм горд от начина, по който се борих. Много хора казваха, че условията са в моя полза, но не съм съгласен, че е така. Играхме при сходни обстоятелства през 2020-а година, когато Надал направо "измете" корта с мен. Не видях никакви признаци на контузия от негова страна, ала това изобщо не ме изненадва, имайки предвид как и друг път е успявал да се завърне много бързо на максимално обороти, след като е претърпял някаква травма" - завърши двукратният шампион в Париж.

Рафа Надал също коментира подобаващо триумфа си на четвъртфинала:

“Това бе една от онези незабравими нощи. Положих всички усилия, за да участвам в този турнир в най-добрата кондиция. Публиката е невероятна още от началото на надпреварата. Мисля, че те знаят, че няма да играя още много пъти тук. Не знам какво може да се случи”, заяви Рафа. - „Както казах и преди, че ще играя, защото преди турнира направихме всичко, за да бъда готов, но не знам какво ще се случи след това. Имам нещо в крака, и ако не успеем да подобрим нещата или да намерим някакво решение за това, то става изключително трудно за мен. Насладих се на мача, опитвайки се да не мисля какво може да се случи за в бъдеще. Ще се борим да намерим решение”, каза още той.

Виж как се разви битката на титаните тук: https://telegraph.bg/sport/oshte-sport/rafael-nadal-sgyna-v-4-seta-svetovniia-1-novak-dzhokovich-na-14-finalite-v-rolan-garos-sled-kato-padashe-25-nakraia-340894