0

С ъдът ще вземе решение в неделя дали Новак Джокович може да остане в Австралия без да е ваксиниран срещу коронавирус, обявиха медиите в страната. 

Тази нощ Федералният съд в страната проведе първото изслушване на двете страни по спора около това дали световният №1 трябва да бъде депортиран или решението за отнемане на визата му да бъде отменено. Заседанието продължи само 10 минути. 

Адвокатите на сръбския тенисист поискаха финалното решение да бъде взето от трима съдии, но представителите на австралийското правителство се противопоставиха. Това бе причината съдия О’Калахън да отложи изслушването, за да разгледа искането на екипа на Джокович. 

Според австралийското правителство 34-годишният тенисист е заплаха за общественото здраве в страната. Ако Джокович загуби обжалването на отмяната на визата, ще бъде депортиран и ще му бъде наложена тригодишна забрана за получаване на виза за Австралия. 

Програмата на Откритото първенство на Австралия по тенис все още сочи, че Джокович ще играе в понеделник. Ако спечели титлата за десети път, той ще стане най-успешният състезател в историята на тениса.

Преди първия турнир от Големия шлем за годината Джокович, Надал и Федерер имат по 20 титли от най-престижните турнири. От тримата асове единствено швейцарецът със сигурност няма да играе в Мелбърн заради контузия.