0

Н ургюл Салимова получи златен медал и диплома за най-добра втора дъска на турнира на европейското отборно по шахмат за жени в Будва, където българките се окичиха с шампионската титла. 20-годишната ни националка записа 4 победи и 5 ремита в 9-те си партии в шампионата.

4 победи постигна и Гергана Пейчева, която стартира най-силно с 3 успеха в първите 3 двубоя на първенството – с Турция, Унгария и Швейцария. И тя, както Нургюл, игра във всичките 9 партии, с поредни ремита и две загуби в седмия и осмия кръг. Но именно тя изтръгна шампионската победа в последния мач срещу Грузия след маратонски двубой. Капитанката Антоанета Стефанова допусна загуба в първия си мач от шампионата – във втория кръг с Унгария, но след това записа 3 победи и 4 ремита. С 3 победи бе и Виктория Радева, която също като Нургюл не допусна загуба – другите си две партии тя завърши реми. Белослава Кръстева взе 2 победи, загуби 3 партии от общо 5 на шампионата. 

20-годишната Салимова постигна най-висок коефициент на представяне на втора дъска от 2530. Българката игра във всички девет партии от турнира и събра 6,5 точки, като не допусна нито една загуба.

Много висок коефициент на представяне постигнаха още Антоанета Стефанова и Виктория Радева. Бившата световна шампионка Стефанова завършва турнира с коефициент от 2518, който е четвъртият най-добър на първа дъска. Стефанова приключи с 5 точки от 8 изиграни партии, а по-високо постижение от нея записаха единствено сръбкинята Теодора Иняц (2596), азерката Гюнай Мамадзада (2540) и гъркинята Ставрула Цолакиду (2531).

Радева завърши надпреварата с 2473, но тъй като взе участие само в пет партии, с една по-малко от нужните шест, това не ѝ позволи да запише индивидуално класиране на трета дъска.

На четвърта дъска Гергана Пейчева, чиято победа в последния кръг донесе титлата на България, завърши с коефициент на представяне от 2385, което ѝ осигури четвърта позиция на дъската. Първа тук е французойката Полин Гишар, която записа най-високото постижение от всички шахматистки в турнира - коефициент на представяне от 2636.

Сред резервите Белослава Кръстева е на девето място с коефициент на представяне от 2182.

На европейското първенство в Будва националният отбор на България за жени спечели първа титла, което бе и първи медал за страната ни от този форум. Българките събраха 16 от възможни 18 мач-точки и изпревариха с една точка втория Азербайджан и с четири третия Франция.

ИСТОРИЧЕСКО! България сложи шахматната корона!

ПЕТА ПОБЕДА ПОРЕД: Шахматистките вече с медал от европейското - какъв ли ще бъде?