0

Н овак Джокович си намери обичайния стимул, за да вдигне оборотите и да отнесе 6:3, 4:6, 7:6 (4), 6:3 австралиеца Алексей Попирин в Мелбърн – озъби се на фенове, които го предизвикваха от трибуните. На няколко пъти Ноле се обръщаше към своите ругатели, което му донесе подканвания да се съсредоточи в тениса от съдията на стола.

При 2:2 в последния четвърти сет Джокович изръмжа няколко пъти към запалянко, като го подкани и с жестове на ръката: „След тук долу и ми го кажи в лицето!“, гарнирано със сръбски „благословии“, преди да отиде да бие сервис под нови дюдюкания от публиката.

В крайна сметка той записа 30-та поредна победа в турнира срещу №43 в света Алексей Попирин, който нахъса препълнените трибуни на „Род Лейвър Арена“ да вибрират.

Местното момче – 1,96 м височина и зверски сервис, падна в първия сет, но не се предаде, изравни и в третия сет при 5-4 имаше 0:40, за да поведе, обаче се прекърши.

В третия кръг Джокович ще играе срещу Мартин Ечевери, който победи Гаел Монфис 6:4, 6:4, 6:4. Аржентинецът е първият поставен, който се изпречва на световния №1 в тазгодишното Открито първенство на Австралия.

Руснакът Андрей Рубльов нямаше настроение за нов петсетов трилър и мина бързо-бързо през Кристофър Юбенкс, за да го победи с 6:4, 6:4, 6:4 и да влезе в третия kръг. След като оцеля в петсетов мач срещу бразилеца Тиаго Сейбот Вилд, сега руснакът може и да е очаквал подобен сценарий срещу четвъртфиналиста от Уимбълдън, сочен за една от изгряващите звезди на АТР.

Но днес Юбенкс беше сравнително лесна плячка и Рубльов отива напред, където го очаква 29-ия в подреждането – Себастиан Корда от САЩ. Корда победи със същия резултат 6:4, 6:4, 6:4 Кантен Алис (Франция).

Фабиан Марожан от Унгария, който през 2023-а година елиминира Карлос Алкарас на турнира от сериите Мастърс 1000 в Мадрид, отнесе Франсиско Черундоло (Аржентина) със 7:6 (5), 6:4, 6:2 и ще играе с 12-ия в схемата Тайлър Фриц.

Чехът Томаш Махач, който е номер 75 в ранглистата на АТР, показа изненадващо солидна и качествена игра и не позволи на 17-ия в схемата Франсис Тиафо да мечтае за класиране, побеждавайки го 6:4, 6:4, 7:6(5).

Cтефанос Циципас, номер 7 при мъжете, изхвърли още един австралиец – Джордан Томпсън, след като го победи в четири сета и два тайбрека. Циципас, който ще срещне по-нататък Люка ван Аш (Франция), се справи с 4:6, 7:6 (8:6), 6:2, 7:6 (7:4). Миналогодишният финалист се труди 3 часа и 36 минути и срещу горещата публика в подкрепа на Томпсън, но след като измъкна втория сет с тайбрека, до края на мача контролираше събитията на корта.