0

З авръщането на Беласица в професионалния футбол не е единственото значимо спортно събитие в Петрич този месец. Южният ни град ще се превърне в европейска столица на билярда от вторник (26 юли) до 8 август.

Местната спортна зала ще приеме за пръв път на Балканите европейско първенство за юноши и девойки и кръг от турнирите Eвротур, за който у нас ще пристигнат най-големите майстори на щеката начело с германеца Джошуа Филър и водачът в ранглистата към момента Франсиско-Санчес Руис. В нашия национален отбор попада и най-добрият състезател по билярд от клуб „Bo&Bo” в Петрич Милчо Макенджиев. Той е по-голям брат на вратаря Благой Макенджиев, който в момента е част от Крумовград във Втора лига, а през кариерата си стига и до националния отбор. Милчо също има мачове в елита като може би най-запомнящият се период му е в Локо Мездра, където игра с футболисти като Саша Симонович, Иво Тренчев, Предраг Пажин, Руи Мигел през сезон 2008/09. В Първа лига е носил екипите още на Сливен и Етър.

Освен него още 19 българи ще могат да се включат в турнира в отделните дисциплини – осма топка, девета топка, десета топка и стрейт. Ще има и отборна надпревара, което означава, че „Арена Петрич“ реално ще е домакин на 5 изключително силни турнира и българските почитатели на този спорт ще могат да се насладят на наистина качествени изпълнения от мъжете и жените, които практикуват стария този популярен спорт.

„При юношите надпреварата ще е в две възрастови групи – до 17 и до 19 години, съответно при момчетата и момичетата. България ще има четирима представители  - Васил Сандъкчиев, Пепи Цанев и Костадин Григоров (17 г.) и Калин Стефанов до 19 г. В Eurotour ще участват общо 20 българи. Освен в Петрич по-големи клубове у нас има само в най-големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе... Има сериозен интерес към билярда и от младите. В нашия клуб в Петрич идват доста деца, на които давам уроци. Организирането на турнири от такова ниво е признание за всички, които се занимаваме с този спорт у нас. Благодарен съм много на кмета на Петрич Димитър Бръчков за подкрепата. Той е поканен на откриването на турнира на 26-и от 21.00 часа, за което ще пристигне и шефът на европейската федерация Гри Линдърс. Билярдът не се финансира със субсидии и държавни пари. Сами търсим спонсори и подкрепа“, коментира председателят на родната федерация по билярд Георги Божков.