0

Н икога в историята не е имало по-доминиращ играч от Уляна Семьонова. От края на 60-те до средата на 80-те години баскетболът принадлежеше на този монументален център, който впечатлява със своите физически данни -  2,13 метра и 135 килограма, родена в Литва през 1952 г. Нейният внушителен размер решава победителите на клубно и национално ниво. Но зад тази огромна фигура стоеше жена, която спечели обичта на съотборници и съперници. Поради тази причина сега, когато преминава през деликатни моменти, тя получава любовта и помощта на европейския баскетбол.

71-годишната Семьонова претърпя ампутация на крака преди няколко месеца поради дегенеративно заболяване. Но не само здравето е проблемно, а и нейната банкова сметка. Заради това бившите и съотборници от клуб Клермон Юниверсите организираха движение за солидарност, за да помогнат на своя някогашен съперник както в европейските турнири, така и във Френската лига, тъй като центърът игра за Валансиен Орки в последния период от кариерата си.
„Тя не е изоставена, но няма голяма пенсия и трябва да инвестира 9000 евро, за да и да й сложат протеза. Надяваме се да участват колкото се може повече хора, защото спортът не е само медали, той е също приятелство, братство, пътуване“, казва Жаки Шазалон, легенда на френския баскетбол, който помоли за помощ Олимпийския комитет, ФИБА и Френската федерация. Засега са събрани 7000 от 20000 евро, които Семьонова ще трябва за медицински нужди и ремонт на къщата, за да я пригоди за човек с висока степен на инвалидност.

Светът на баскетбола не за първи път се мобилизира, за да помогне на легендата. Преди няколко години бяха събрани средства, за да се подложи тя на операция на опашната кост. Дълго време Семьонова вървеше изключително трудно, но вече в последните си сезони по пистите беше много ограничена. С ръста си обаче тя все още беше решаващ.

Уляна Семьонова определено е впечатлява със своя ръст - 2,13 метра

 Уляна Семьонова определено е впечатлява със своя ръст - 2,13 метра

Играе баскетбол от 11-годишна възраст, а на 12 години вече е 1,90 метра, когато най-високият от седемте й братя не достига 1,80. Семьонова беше диагностицирана с акромегалия, хормонално разстройство, което възниква, когато хипофизната жлеза произвежда голямо количество хормон на растежа. Някои от най-известните гиганти, които са играли баскетбол, са страдали от това заболяване. Такъв е случаят с Георге Мурешан, рекордьорът за всички времена в НБА заедно с Мануте Бол с 2,31.

Семьонова влезе в баскетболно училище и започна да сее хаос, въпреки че не владееше играта. Височината му беше достатъчна. На 14-годишна възраст тя вече дебютира в Първа дивизия с Даугава Рига, а на 16 става национал на Съветския съюз. На клубно ниво тя спечели 15 лиги и 11 евролиги, осем от които последователни. С националния отбор печели златните олимпийски медали в Монреал 1976 и Москва 1980, печели три световни първенства и 10 евробаскет. За 18 години игра за СССР тя загуби само един мач. „Загубихме всички финали срещу нея. Отборът и беше много силен и винаги ни побеждаваха, но това са незабравими спомени“, казва Шазалон.

Бившата футболистка прекара по-голямата част от кариерата си в бившия СССР. Нямаше възможност да отиде в чужбина до 1987 г. На 35-годишна възраст тя се озова в Тинторето Хетафе. Пристигането и революционизира женския испански баскетбол. В дебюта си тя записа 22 точки и 31 борби. Но въпреки огромното си господство, тя никога не губеше смирението си. Нейни съотборници си спомнят, че тя се извиняваше, когато не вкара кош.

От заплатата, която получаваше в отбора на Хетафе, поради съветските закони, тя трябваше да дава 95% на държавата. Въпреки че е елитен спортист и най-решителният играч, тя едва свързва двата края. Тя беше първият неамериканец, който влезе в Залата на славата през 1993 г.