0

Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович ще трябва да представи още на летището в Мелбърн при пристигането си медицинското изключение, заради което му бе позволено да участва на Откритото първенство на Австралия без да доказва, че е ваксиниран против коронавирус.

Ако не го направи, сърбинът ще бъде качен на "следващия полет за дома", заяви австралийският министър председател Скот Морисън.

Джокович обяви вчера, че е получил разрешение от организаторите на турнира от Големия шлем за участието си и тръгва към Австралия. Австралийската тенис федерация и правителството на щата Виктория заявиха, че сръбският тенисист е сред 26-те, което са кандидатствали за въпросното изключение по медицински причини, но не е получил никакво специално отношение при преценката на молбата му.

"Чакаме да представи документите и доказателство, което да ги подкрепи. Ако то не е основателно, тогава той няма да бъде третиран по-различно от всички останали граждани и ще бъде качен на обратно самолет. Няма да има специални правила за Новак Джокович или когото и да е друг",коментира Морисън на пресконференция.

Ситуацията със сръбската тенис звезда предизвика множество коментари, както и критики към организаторите на Откритото първенство на Австралия.
"Мисля, че много хора във Виктория ще са разочаровани от изхода на тази ситуация. Но процесът си е процес и никой не получава специално отношение", каза спортният министър на щата Виктория Джаала Пулфорд след новината за разрешението за участие на Джокович.

Пол Анакон, бивш треньор на Роджър Федерер и Пийт Сампрас, също коментира темата. Той смята, че двете комисии, които взимат решение за молбите за изключение, спазват анонимност.
"Двете комисии не знаят за кого става дума, а разглеждат основанията. Ако това е спазено, тогава това е положението. Но ще има много въпроси", заяви Анакон.
 

Специалистът мисли, че Новак Джокович ще трябва да очаква известно напрежение от феновете на тениса в Австралия, които преживяха няколко затваряния по време на пандемията от коронавирус.

"Но Новак се справя добре, когато има някаква враждебност", каза още той.

Американецът Тейлър Таунсенд пък очаква, че щом Новак Джокович стъпи на корта, феновете ще са доволни.

"Щом започне да играе и отново покаже изключителен тенис, мисля, че публиката ще е доволна", коментира тенисистът.