0

Б ългарката Анна Луканова-Якубовска е замесена в добрите резултати на френския футболен гранд Пари Сен Жермен, разбра Telegraph.bg.

От няколко години бившата националка по шорттрек следи за физическите показатели на звездите на парижани, в това число и на Килиан Мбапе. 

След края на спортната си кариера у нас, Луканова заминава за Полша, където започва работа като треньор на клубен, а по-късно и на националния им отбор по шорттрек. Едновременно с това започна и като научен преподавател и физиолог в местен университет. 

В 4-годишния цикъл преди олимпиадата в Пекин 2022 тя е треньор на националния отбор на Турция по шорттрек. Междувременно се впуска и в ново предизвикателство, като започва да прави спортни изследвания - тестове за функционално състояние и да анализира резултатите, като посочва слабостите в подготовката и предлага решения за подобряване на резултатите и спортната форма на атлетите. Така Анна Луканова помага както за развитието на самите състезатели , така и в работата на треньорите. 

Тества състезатели не само в Полша, където живее със семейството си, но и в целия свят, включително в САЩ, Франция, Австрия и др. Освен с ПСЖ, работи и с националния отбор на Полша по борба, със състезатели от националния тим по лека атлетика и много други по-малки клубове и отбори. От няколко месеца провежда изследвания и в София, като поредните такива ще се проведат на 1 и 2 декември, съобщи бившата й съотборничка в националния отбор на България по шорттрек Анна Стоилкова.