0

„Още преди да пресека финалната линия бях с малко пред корееца и осъзнах, че ще съм на подиума, призна Радослав Янков след пробива до третото място в Пампорово. - Трудно се описва какво е да бъда отново на подиума след 2018-а. Преборих се с доста сериозна контузия на кръста, претърпях и операция. Радвам се, че точно тук, в Пампорово, успях да се завърна на стълбичката. Периодът без класиране в тройката беше много дълъг, но в началото на този сезон нещата започнаха да се случват. Това лято нямах проблеми с кръста и успях по-добре физически да се подготвя. Нещата потръгнаха и имах три осми места. 

На въпроса дали е вярвал, че може да се върне в Топ 3 именно на родната си писта, Радо отговори: „Винаги вярвам, но не искам да си поставям цели, защото при мен това не работи. Аз се опитвам да се концентрирам наистина върху състезанието, а не къде ще се наредя в класирането. Преди утрешния старт ми предстои натоварен ден, защото отново ще има жребий, трябва да подготвим и дъската“.

Янков призна, че допълнителен стимул му е дала неговата дъщеричка Дария, която за първи път присъства на старт от Световната купа на татко си. Малката, която скоро навърши годинка, беше с майка си Райна, но шума подкрепа Радо получи и от цялата си фамилия. „Аз съм щастлив човек, с щастливо семейство и страхотен отбор, за което им благодаря! Имам страхотна подкрепа от федерация по ски, от държавата, така че съм благодарен на всички, които ми помогнаха да стигна дотук“.

Най-близките подкрепяха Радо на пистата - жена му Рени и щерката Дария, сестра му Ружка и нейният съпруг, както и племенникът.

 Най-близките подкрепяха Радо на пистата - жена му Рени и щерката Дария, сестра му Ружка и нейният съпруг, както и племенникът.
Таня Манова

Още по-емоционален беше треньорът на Радо – Георги Атанасов-Джоко, който не успя да сдържи сълзите си. „Няма как да опиша емоциите, даже с Радо не можахме да си кажем нищо на финала, само се прегърнахме. За нас въобще да има състезание тук е една мечта, която дори не си представяхме, че ще се сбъдне“, призна Джоко и добави: „На финалите имаше леко преимущество на синьото трасе, така че нямаше значение срещу когото ще кара в полуфинала, защото синьото трасе даде малко на съперника. Сезонът до момента вървеше много добре и просто трябваше да прескочим стъпалото до 1/4-финалите. Той и предишните състезания беше готов за подиума и надявам се утре да бъде още по-добър“.