0

Р афаел Надал се завърна на корта след близо една година заради контузия. 22-кратният шампион от турнирите от Големия шлем и Марк Лопес (41 г.) загубиха от австралийците Марк Пърсел и Джордан Томпсън с 4:6, 4:6 на двойки в първия кръг на турнира в Бризбейн. Двамата испанци са олимпийски шампиони на двойки мъже от Рио де Жанейро 2016. Макар и да записа поражение, Матадора напусна корта с усмивка, защото за него най-важното е, че отново е здрав и може да играе.

На 2 януари испанецът ще има мач на сингъл от надпреварата, а негов съперник ще бъде шампионът от Откритото първенство на САЩ през 2020 година Доминик Тийм (Австрия).

Надал беше топло посрещнат от феновете, които издигнаха испански флагове и шумно аплодираха всеки негов печеливш удар в мача. Турнирът в Бризнейн е подгряващ за Откритото първенство на Австралия, което започва на 14 януари.

37-годишният Надал изигра първи мач от януари 2023 година. Тогава той загуби от американеца Макензи МакДоналд във втория кръг на Откритото първенство на Австралия. Общо през 2023-а испанецът има само една победа в четири двубоя. На 18 май той каза на специална пресконференция, че поради контузия на бедрото ще бъде извън корта за няколко месеца и че 2024-а може да бъде последната година в професионалната му кариера. Той претърпя операция през юни и пропусна почти целия сезон 2023.

"Това вероятно ще бъде последният ми сезон. Казвам вероятно, защото не мога да предвидя какво ще се случи на 100 процента в бъдеще. Когато пристигна в Париж за "Ролан Гарос", ще знам дали това е последната ми година. И ще го обявя предварително. Ще минат пет месеца на корта и ще съм наясно с реалността. Човек може да усети тези неща", заяви испанецът.