0

И талианската състезателка в алпийските ски Елена Фанкини загуби битката с рака, сребърната медалистка от спускането на Световното първенство през 2005 г. почина на 37-годишна възраст.

Говорител на италианската асоциация Fisi потвърди трагичната новина, съобщена по-рано от медиите:  „Елена Фанкини почина в дома си в Солато (близо до Бреша) след тежко боледуване“, заявиха от Fisi.

Сребърната медалистка от Световната купа през 2005 г. в спускането обяви публично преди Олимпиадата през 2018 г., че не може да участва в Зимните игри поради тумор. 

След първоначално успешно лечение тя се опита да се завърне, но не успя да стигне до Световното първенство и официално се оттегли през 2020 г.

Болестта се появи отново миналия август, както съобщиха италианските медии. Сънародничката София Годжа наскоро посвети на Елена победата си в спускането от Кортина д'Ампецо.

В допълнение към второто място на Световното първенство през 2005 г., две победи в Световната купа са най-големите успехи в спортната кариера на Елена Фанкини. Участвала е в три зимни олимпийски игри и шест световни първенства.

Фанчини е измъчвана от контузии през цялата си кариера, най-вече на коленете, които според нея са "направени от стъкло". 
Тя пропусна Зимните олимпийски игри в Пьончанг 2018 и беше тежко контузена при завръщането си по-късно същата година след операция от тумор: при падане  получи счупен пръст, счупена фибула и тежка контузия на лявото коляно. 

През 2020 г. тя се оттегли от ските заедно с по-малката си сестра Надя (сребро на WM 2013 в спускане).

Американската суперзвезда Микаела Шифрин каза в кулоарите на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел, Франция, че "никога няма да забрави" Фанкини. 

В туит тя написа: „Моите съболезнования на цялото семейство Фанкини, които повлияха толкова много на нашия спорт и света със своята страст и доброта.“