0

И талианските спортни власти разследват жалба за психологически натиск върху млади гимнастички заради хранителните им навици, а вече дори е подадена официално жалба до прокуратурата.

"Медалите са въпрос на национална гордост, но нито един медал не може да компенсира неподходящо поведение", каза министърът на спорта Андреа Абоди пред италианската информационна агенция АНСА.

Той обърна внимание на нарастващите опасения относно работата на треньорите със спортистите, много от които са тийнейджъри.

Проблемът започна да се обсъжда след жалба, подадена до прокурор в северния град Бреша от майка на две състезателки по художествени гимнастички относно отношението към тях, особено за поддържането на определено тегло. Имената на майката и дъщерите не се посочват.

Абоди се срещна с Джовани Малаго, президент на олимпийския комитет на страната, и Джерардо Теки, шеф на федерацията по гимнастика, за да обсъдят въпроса.

"Нашият спорт е млад, повечето от състезателите са на възраст под 18 години и трябва да бъдем особено внимателни, когато се грижим за тях. Спортистът е на първо място и ние трябва да имаме пълно уважение към него", каза Теки на пресконференция.

Бившата състезателка по художествена гимнастика Нина Корадини разкри пред всекидневника "Ла Република" през уикенда, че е напуснала националния отбор миналата година, след като е била малтретирана заради храненето си.

Италия има сериозни постижения в спорта, а ансамбълът спечели бронзов медал в многобоя на олимпиадата в Токио миналата година.