0

Р уският хокеист Иван Федотов бе пратен войник в базата на остров Нова Земя в Северния ледовит океан. 25-годишният национал бе задържан в петък заради опит да избегне военна служба. Федотов иска да напусне ЦСКА Москва и има подписан договор с тима от НХЛ Филаделфия Флайърс. Вместо да играе в САЩ обаче, той ще трябва да бъде войник в арктическата база.

Федотов се е почувствал зле след задържането и е бил откаран в болница, а това бе потвърдено от адвоката му Алексей Пономарьов. Хокеистът е бил преместен вече в Североморск, град в близо до военната база, а държавната агенция ТАСС съобщава, че след това ще бъде пратен на Нова Земя. 

В западни медии се появиха информации, че вратарят, който спечели сребро с националния отбор на олимпиадата е Пекин, не е искал да влиза в казарма и заради страх, че може да бъде пратен на фронта в Украйна. От Кремъл призоваха случаят да „не бъде коментиран емоционално.“

„В нашия закон има военна служба. Така че всякакви емоционални коментари са абсолютно неподходящи“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Федотов подписа договор с Филаделфия, след като контрактът му с ЦСКА Москва изтече на 30 април. През миналия сезон той бе с основна заслуга за титлата на ЦСКА в Континенталната хокейна лига (КХЛ). 

От Филаделфия също излязоха с позиция. „Наясно сме със задържането му и разследваме ситуацията“, каза генералният мениджър на клуба Чък Флечър. 

Отбиването на военната служба е задължително за мъже в Русия на възраст между 18 и 27 години.