0

В одачката в схемата Елина Свитолина (Украйна) стартира с убедителна победа на турнира по тенис на твърда настилка в Монтерей (Мексико).

Така бившата номер 3 в света Свитолина ще играе във втория кръг срещу преминалата през квалификациите първа ракета на България Виктория Томова.

 

За мача си с рускинята Анастасия Потапова поставената под №1 украинка облече жълто-сините цветове на Украйна – наказателната й акция за 6:2, 6:1 продължи малко повече от час. Свитолина реши, че може да направи повече за страната си, като играе срещу Потапова, отколкото да бойкотира мача.

По-рано тя каза, че няма да играе срещу Потапова в Мексико или срещу противници от Русия или Беларус, докато Международната тенис федерация и тенис туровете за мъже и жени не забранят на състезателите от тези страни, чиито армии нахлуха в Украйна, да използват национални символи, знамена или химни.

От ATP и WTA излязоха с изявление във вторник, потвърждаващо, че руските и беларуски играчи все още ще имат право да играят, но без национални знамена.

„Днес беше много специален мач за мен заради ситуацията в момента в Украйна, която е плашеща. От 6 дни всички украински тенисисти и всички наши сънародници са ужасени от случващото се“, каза 27-годишната Свитолина за руското нашествие в родината й. „В много тъжно настроение съм, но съм щастлива, че играя тенис тук. Бях съсредоточена. Бях на мисия за моята страна. От самото начало беше важно да съм готова за всичко, което ми се изпречи.        

Не играх само за себе си, играх за моята страна, играх, за да помогна на украинската армия и на хората в нужда. Всяка победа оттук-нататък ще бъде много специална. Мисията ми е да обединя нашата тенис общност да подкрепи Украйна, защото това, през което преминаваме, е ужасяващо за всички украинци", каза още Свитолина, която заработи 3675 долара за победата си над Потапова. Победителката в Монтерей ще получи 31 000 долара.

Свитолина, която е печелила в Монтерей през 2020 г., е двукратна полуфиналистка от Големия шлем с 16 титли на сингъл, стигала до №3 в ранглистата на WTA, в момента е №15.