0

В иктория Томова постигна трета поредна победа и се класира за 1/8-финалите на турнира от категория WTA 250 в Монтерей (Мексико) с награден фонд 276 750 щатски долара.

След като преодоля успешно квалификациите, на старта на основната схема първата ракета на България, която е номер 103 в световната ранглиста, бе категорична срещу заемащата стотна позиция в ранглистата французойка Диан Пари и я надигра с 6:4, 6:0. 

27-годишната Томова осъществи първия пробив в мача в 10-ия гейм на първия сет и повече не даде нито гейм на противничката си. Пари имаше шанс да открие втората част с брейк, но българката удържа подаването си след две преминавания през равенство, след което реализира нови три пробива и затвори двубоя с първия си мачбол след само час и 15 минути игра.

Във втория кръг българката очаква победителката от срещата между поставената под номер 1 в схемата на турнира Елина Свитолина (Украйна) и Анастасия Потапова (Русия). 

Свитолина, съпругата на френския тенисист Гаел Монфис, отказа да играе срещу състезателки от Русия или Беларус, докато WTA не ги обяви за "неутрални спортисти без право да ползват национални символи", както бе обявено по-рано от МОК. 

Самата Свитолина по-рано обяви, че ще преведе всичките спечелени от нея пари от награден фонд в следващите турнири за Украйна и армията на родината й. "Аз се задължавам да прехвърля наградите, спечелени от мен в следващите турнири, за да подкрепя нашата армия и хуманитарни сили, за да им помогнем да защитят Теб, нашата страна“, написа тя в социалните мрежи в разтърсващо послание към родината, което завършва така: "Ти си във всичките ми мисли и молитви. Ти си винаги с мен. Украйна - това съм аз. Украйна - това сме ние. Гордея се с това, че аз съм украинка".